Shakespeare Moszkvában

Világpremierrel zárja a szezont a moszkvai Nagyszínház

Jean-Christophe Maillot, a monte-carlói balett igazgatója húsz év után először rendezett külföldön.

2014.07.05 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

A neves francia koreográfus Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátéka alapján készített balettjének világpremierjét pénteken tartották a moszkvai Nagyszínházban, és ezzel zárul a balett-társulat 2013-2014-es évadja is.

"Ha valamit sohasem csináltál húsz évig, és elhatározod, hogy megteszed, akkor a legjobb, ha azt épp a Bolsojban teszed" - jelentette ki Maillot még a bemutatót megelőző tájékoztatón. Hozzátette: "ha nincs Szergej Filin művészeti igazgató, akkor én sem vagyok itt, és ez az előadás sem valósult volna meg". A francia koreográfus dicsérte a társulatot, a táncosokat, akik "mindenre nyitottak voltak, amit javasoltam nekik, hihetetlenül érdeklődők és bátrak voltak".

A monte-carlói balett igazgatója elmondta, hogy számára A makrancos hölgy Shakespeare legerotikusabb, legszexuálisabb tartalmú műve, amelyet az angol drámaíró iróniával, humorral és a cinizmus egészséges adagjával töltött meg. A Bolsojban színre vitt balettben Maillot ezt láttatja.

Az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség pénteki kommentárja szerint a francia mester kockázatot vállalt A makrancos hölgy balett színpadra állításával a híres, konzervatívnak tartott Bolsojban. Egy másik, a teátrumot és a balett világát is harminc éve jól ismerő orosz szakújságíró viszont semmi kivetnivalót nem talált Maillot-nak a szexualitást és erotikát tükröző, egyébiránt nehéz koreográfiájában. A főpróba után dicsérte a táncosok teljesítményét, és jó választásnak tartotta a balett zenéjét, a Dmitrij Sosztakovics műveiből készített válogatást is.

A moszkvai Nagyszínház közönsége a jövő csütörtökig zajló több előadás során eldöntheti, túlzó-e számára az, amit a neves francia koreográfus lát és láttat A makrancos hölgyben. A csütörtöki főpróbán megjelentek tapsa alapján a tetszés egyértelmű volt. Többségük a táncszakma és a Bolsoj körül mozgó üzleti és kulturális elit képviselőiből került ki. Roman Abramovics Londonban élő orosz mágnás is az első sorban ült.

Szergej Filin, a Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója mindenesetre óvatos volt a balett jövőjének megítélésével. "Ne siessünk előre, várjuk meg, mit mond a közönség az előadásról" - válaszolta a bemutató előtti tájékoztatón arra a kérdésre, hogy külföldre is elviszik-e majd A makrancos hölgy című előadást. Filin nagyra tartja Jean-Christophe Maillot-t, ő beszélte rá arra, hogy elvállalja és balettre ültesse át Shakespeare vígjátékát.

A művészeti igazgató tréfásan megjegyezte, "nem mondom el, hogyan sikerült rávennem őt, mert a végén még másnak is sikerül". Azt mondta, hogy maga is szívesen táncolt volna a Maillot rendezésében, de ezt már nem tehette meg, így régóta azon volt, hogy a Bolsoj táncosainak teremtse meg a lehetőséget arra, hogy a francia koreográfussal együtt dolgozhassanak. Az eredmény szerinte "egy nagyon tiszta, stílusos, visszafogott ízléses, modern darab lett".

Szergej Filin a tájékoztató után elmondta, hogy a múlt heti allergiás rosszullétével kapcsolatos híresztelés, miszerint súlyos állapotban volt, csak "sok hűhó volt semmiért", mert a kórházban rövid idő alatt rendbe hozták. A kezei püffedtek fel, miután mandulát fogyasztott. "Jól vagyok, és arra törekszem, hogy jól legyek" - tette hozzá vidáman a moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója, akit tavaly kénsavval megtámadtak, súlyos arc- és szemsérüléseket szenvedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.