Szergej Filin nem panaszkodik

Folytatódnak a Bolsoj balettigazgatójának szemészeti kezelései

Szergej Filin nem panaszkodik a közérzetére annak ellenére, hogy a szemét továbbra is kezelni kell. A Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója a teátrum következő évadjáról tartott hétfői tájékoztató után nyilatkozott.

2014.05.13 00:30MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

"Jól vagyok, az állapotom eléggé stabil" - mondta a 2013 januárjában moszkvai lakása környékén kénsavval megtámadott balettigazgató. Hozzátette, hogy nem lehet felhagyni a szemeinek gyógyíttatását. Bizonyos időközönként meg kell szakítania a munkát, hogy kezeltesse magát.

Mindazonáltal nem veszíti el optimizmusát és bizakodva néz a jövőbe. Szergej Filinnek az arca és mindkét szeme súlyosan megsérült. Eddig már 28 szemműtéten esett át egy németországi klinikán, de még így is csak részlegesen nyerte vissza látását.

A balettigazgató ennek ellenére már tavaly szeptemberben visszatért munkahelyére. A moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a következő, 239. évadban visszatér a teátrum nagyszínpadára Jurij Grigorovics híres koreográfus Legenda a szerelemről című darabja.

Az előadást, amely a szovjet időszakban nagy sikernek örvendett, ősszel állítják újra színre. Filin elmondta, hogy a Bolsoj teljes társulata és balettkara fellép majd a teljesen felújított Grigorovics-darabban.

Nem ez lesz az egyetlen különlegesség a Nagyszínház 2014-2015-ös évadjában - tette hozzá Filin, ugyanis jövő tavasszal be akarják mutatni a Hamlet című darabot, amelyben terveik szerint Dmitrij Sosztakovics két szimfóniája is elhangzik majd. A bemutató egyben világpremier is lesz.

A Bolsoj jelenleg az orosz zeneszerző örököseivel tárgyal a darabok felhasználásáról. A moszkvai Nagyszínház balett-társulatára több külföldi vendégszereplés is vár a 239. évadban: november 20. és december 7. között Japánban, jövő márciusban pedig Hongkongban.

Vlagyimir Urin, a Bolsoj vezérigazgatója a teátrum 239. évadjának őszi programjai közül kiemelte, hogy Jelena Obrazcova híres orosz operaénekesnő 75. születésnapja alkalmából október 28-én operabált rendeznek.

Az ünnepi rendezvényen először lép fel a moszkvai Nagyszínházban Anna Netrebko orosz szoprán. Jelena Obrazcova, aki július 7-én tölti be 75. életévét, Szentpéterváron a róla elnevezett kulturális körpontban operastúdiót vezet, de drámai színészként évek óta nagy sikerrel szerepel a moszkvai Szatíra színházban.

Roman Viktyuk Rekviem Radameszért című darabjában egy idős operaénekesnőt alakít. Legutóbb május 9-én is fellépett a darabban rajongói nagy örömére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.