Graffiti-művészet

"Engedély nélküli" kiállításon árulja Banksy munkáit a Sotheby's

Egy Banksy által hivatalosan nem engedélyezett londoni kiállításon árulja a titokzatos brit utcaművész mintegy hetven alkotását a Sotheby's aukciósház.

2014.06.08 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

A The Unauthorised Retrospective címen emlegetett londoni tárlatot Steve Lazarides, Banksy korábbi ügynöke állította össze saját és más gyűjtők tulajdonában lévő szobrokból, olajfestményekből és nyomatokból, amelyek értéke jelentősen megnőtt az elmúlt években.

"Azt hiszem Banksy számára valószínűleg ez lenne az utolsó dolog a világon, amit látni szeretne" - mondta Lazarides a pénteki sajtóbejáráson. "Ez egy engedély nélküli kiállítás - Banksy-nek az ég világon semmi köze sincs hozzá, azt leszámítva természetesen, hogy az összes képet ő festette."

Az aukciósház munkatársai ugyan nem voltak hajlandóak megmutatni az árlistát, de a kiosztott brosúra szerint az "S/2 galériában kiállított tárgyakat meg lehet vásárolni". Lazarides szerint a tárgyak egy részét eredetileg 50-100 font közötti áron adták el, és mostanra néhányuk értéke elérte a fél-egymillió fontos árat.

A Sotheby's tárlata nem az első olyan Banksy-kiállítás és vásár, amely az alkotó beleegyezése nélkül született meg. Áprilisban a londoni ME Hotel szervezett kiállítást Stealing Banksy? címmel. A graffitiművész akkor saját honlapján reagált a kezdeményezésre, leszögezve, hogy semmi köze a tárlathoz és visszataszítónak tartja, hogy az emberek engedély nélkül kiállíthatják a falra készített alkotásokat.

A Sotheby's tárlatán szereplő tárgyak egyike sem az utcáról származik, és az aukciósház kortárs műalkotásokkal foglalkozó munkatársa, Cheyenne Westphal szerint mindegyiken szerepel Banksy hitelesítő kézjegye. Az alkotó egyelőre nem reagált a Sotheby's megmozdulására.

A jövő szerdától egészen július 25-éig látogatható tárlaton Andy Warholt idéző alkotásokkal, fegyver helyett banánt viselő John Travoltával és Samuel L. Jacksonnal, csókolózó rendőrökkel, Burger King-es koronát viselő éhező gyermekkel, Van Gogh elszáradt napraforgóival és néhány ez idáig sohasem látott alkotással is találkozhatnak az érdeklődők.

Némelyik alkotást évek óta nem láthatta a nagyközönség, köztük azt a vitrinbe zárt kitömött patkányt, amely fölött az Our Time Will Come (Eljön a mi időnk) szavak szerepelnek. Banksy ezt 2004-ben csempészte be a londoni Természettudományi Múzeumba, ahol órákig nem vették észre az apró illetéktelen behatolót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.