Bemutatkozik a spanyol festőóriás!

Goya-kiállítás Esztergomban!

A nagy sikert és 24800 látogatót hozó Munkácsy-kiállítás követően felmerült az igény arra, hogy újabb nagy festőóriás képeit is kiállítsák. Goya Esztergomban címmel rendezi meg Esztergom Város Önkormányzatával karöltve a Gran Tours Kft., a város utazási irodája következő kiállítását.

2008.08.14 18:15ma.hu

A spanyol festészet történetének El Greco és Velázquez után harmadik nagy géniusza a XVIII. század hatvanas éveitől 1828-ig alkotó mester, Francisco Goya augusztus 16-án mutatkozik be az esztergomi közönségnek. 

Műveit, 120 rézkarcát és több "meglepetés-darabot" a régi Vármegyeháza Deák Ferenc utca 4. alatti épületének Dísztermében és a hozzá kapcsolódó kiállítóhelyiségekben október 15-ig csodálhatják meg az érdeklődők. A Goya-tárlat anyaga Esztergom bajorországi testvérvárosából, Bambergből érkezik. 

A képek tulajdonosa Richard H. Mayer német gyűjtő. Goya rézkarcai mellett sikerült öt Dalí-interpretációt is bemutatni a közönségnek. Dalí Goya képeit saját szemléletmódjának megfelelően dolgozta át. A két szerző, az eredeti és az átdolgozott 5-5 kép egymás mellett látható az esztergomi kiállításon. 

Dalí Goya-átdolgozásait (amiket Magyarországon még egyetlen múzeum sem állított ki) már egy későbbi teljes körű kiállítás előzeteseként mutatják be. Francisco de Goya élete folyamán megalkotta Caprichos, Desastres de la Guerra, Proverbios és Tauromaquia című technikai és művészi szempontból is csodálatra méltó aquatinta-sorozatait. 

Ezek közül a ciklusok közül a Caprichost és a Tauromaquiát mutatják be Esztergomban. 

A kiállítás augusztus 16.-tól október 15.-ig látható hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között Esztergomban a volt Vármegyeházán a Deák Ferenc Utca 4. szám alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.