Még megtekinthető Veszprémben!

"Hommage á Picasso" kiállítás

Augusztus 31-ig még megtekinthető a "Hommage á Picasso" című kiállítás Veszprémben a Dubniczay Palotában. A XX. század egyik legismertebb képzőművészének állít emléket a német magánygyűjteményből származó, 69 kiváló művész alkotásait magába foglaló tárlat.

2008.08.13 14:15ma.hu
A kiállítás egyik képe!

„Nem azt festem, amit látok, hanem amit gondolok.” 

Pablo Picasso
gondolata, egyben a kiállítás jelmondata igen jól példázza az 1881-ben született spanyol festő egész munkásságát, hisz formabontó látásmódjával egy egészen új művészettörténeti irányzat vette kezdetét. A veszprémi tárlat két részre tagolható. 

A kiállításon Pablo Picasso jó néhány 1947 és 1963 között készült alkotása tekinthető meg. 

Az itt látható művek igen különböző technikával készültek, melyekből egyértelműen látszik: Picasso grafikusművészként legalább olyan kiemelkedő életművet hozott létre mint festőként.

Picasso portréja Igor Stravinskyról

Láthatók még Picasso Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához készült illusztrációi is. A Balzac-mű első kiadásának centenáriuma alkalmából, 1931-ben adták ki a kötet újra, ekkor már Picasso 13 rézkarcával és 67 fametszetével, melyekből most számtalan művet megcsodálhatnak az érdeklődők. 

A sors érdekessége, hogy a ház, melyben a balzaci történet játszódik, a 1937-től éveken át a festő lakóhelyéül szolgált. Az utolsó blokkban dr. Wieland Schmied német művészettörténész által kezdeményezett – az egész tárlat egységes nevét is adó – „Hommage á Picasso” című kiállítás tekinthető meg. 

A koncepció alapját a meghatározó művészegyéniség 90. születésnapja adta. A kiállításon többek közöt olyan ismert és elismert alkotók képeivel találkozhatunk mint Joan Miró, Andy Warhol, Victor Vasarely, Henry Moore és Günther Uecker.

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg Veszprémben a Dubniczay Palotában minden nap 10.00 – 18.00-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.