Új kiállítás nyílik a VAM Design Centerben!

Művészeti Anatómia Rajzok c. kiállítás

A művészeti anatómia szemléletformáló és rajz készség fejlesztő kötelező tantárgy minden I. és II. éves hallgató számára a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az elmúlt 10 év több mint 50 végzett művésze által készített 70 alkotást mutatjuk be most a VAM Design Centerben.

2008.08.12 15:45ma.hu
Haszon Sándor alkotása

A kiállítás érdekessége, hogy a művészeti anatómiai oktatás eredményeként keletkezett grafikák, festmények párhuzamba állíthatók a Bodies emberi testeket bemutató kiállításával. 

A Bodies kiállítást megtekintők a tárlatról abba a terembe érkeznek meg, ahol ingyenesen megnézhetik az egyetem gyűjteményét, amely egyébként a nagyközönség számára nem hozzáférhető. 

Az egyetemi oktatásban az emberi testen keresztül valósul meg formák megfigyelésének és rajzi analízisének az a több évszázados hagyományra visszatekintő módja, amely a reneszánsz nagy mesterei óta része a képzőművészet oktatásának. 

A megfigyelés, az elemzés, a formák tudatos kifejezése mind az alkotó szakmai biztonságát szolgálják. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen folyó művészeti anatómia oktatás példa értékű, hisz sok európai országban szinte egyáltalán nincsen, vagy nincs ilyen mélységű tanítás. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen olyan nagy elődök munkálkodtak ezen, mint Székely Bertalan és később Barcsay Jenő, aki tanári munkássága közben fejlesztette ki sajátos oktatói módszerét, amelynek középpontjában a térbeli eligazodást és az élő modell tanulmányozását állította. 

Rizmajer Róbert képe

Székely Bertalan festőművész a ló anatómiájával és mozgásával foglalkozó anyaga „korát megelőző” módon közelítik meg a témát. Székely „Festészeti bonctan” címmel könyvet is írt, amely nemcsak orvosi nézőpontból magyarázta az emberi csont- és izomrendszer működését.
 
Különleges jelentőségű Barcsay Jenő festőművész Anatómia Tanszéken folytatott tevékenysége 1946-1975 között. Megalapozta a tanszék mai metodikáját. 1953-ban megjelent a „Művészeti anatómia” című, számos kiadást megélt nagysikerű könyve, amelyet, azóta tizenhat nyelvre fordítottak le és a világ számos művészeti iskolájában ismerik és tankönyvként használják. 

A kiállítás 2008. augusztus 18-án nyit, és 2008. október 30-ig tekinthető meg. 

Helyszín: VAM Design Center

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.