Pénteken nyílik a Csöndek!

Apáti-Tóth Sándor fotóművész kiállítása!

A XX. század hatvan évének szépségeit és gyötrelmeit láttatja mintegy kétszáz felvételen keresztül Apáti-Tóth Sándor fotóművész Csöndek című kiállítása. A tárlat az alkotó 60. születésnapján, pénteken nyílik Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.

2008.08.07 18:00MTI

Az október 6-ig megtekinthető kiállítás képeit Apáti-Tóth Sándor öt ciklusba rendezte: a Csöndek, a Jelek, a Nagyapám óralánca I-II. és a Talált képek alkotják a tárlat anyagát. A fotóművész nem pusztán gyönyörködtetni akar a képeivel, azt szeretné, ha a fotók többet jelentenének önmaguknál; a kiállításnak súlyos mondanivalója van - hangsúlyozta Apáti-Tóth Sándor. 

Mint elmondta, a tükör szerepét vállalta, amelyben természetesen az ő személyes sorsa is benne van, de okulásként a múlt század gyönyörűségeit és gyötrelmeit akarja bemutatni. 

Rendkívül fontosnak tartja a múlt ismeretét, hiszen ha az ember nincs tisztában a gyökereivel, kiszolgáltatottá válik. Ehhez a gondolathoz kapcsolódik egyebek mellett a Nagyapám órája című fotográfia. Ezen a művész a nagypapája zsebóráját mint szimbolikus tárgyat örökítette meg, a változó és a megállt idő jelképeként. 

Másik kedvenc képeként a Lajtorja - Ördögh Szilveszternek című képét említette, amely az író halála után készült; a falnak támasztott falétra a semmibe vezet. A fotók a Nagyapám óralánca I-II. sorozat részei, az említett fotókon kívül felfelé fordított tenyér, kék homokkal borított táj, fűben pihenő Krisztus és Auschwitzot megidéző képek láthatók. 

A Csöndek ciklusba rendezett fotókon a művész megörökített egyebek mellett egy feketébe öltözött anyókát, tenyérbe morzsolt kalászszemeket, pihenő nagy harangot, egy korongozó kezét munka közben és a megfeszített Krisztust a templomtornyon. A kettős napot ábrázoló fotográfia mellett egy odvas rönk és a napba néző ember arca szerepel a többi között a Jelek sorozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.