Kiállítás a Home Galériában

Bada Dada emlékkiállítás Budapesten

Augusztus 11. és szeptember 11. között Bada Dada emlékkiállítás látható Budapesten. A két évvel ezelőtt elhunyt dadaista képzőművész meghökkentő, polgárpukkasztó képei a Home Galériában tekinthetők meg.

2008.08.05 17:00ma.hu
Festmény Van Gogh stílusában!

Bada Dada 1963-ban született Újvidéken. Művészképző középiskolába járt, ezt követően tengerészkatona volt Pulában, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar magyar tanszékének padjait koptatta. 

Ezután szabad művészként tevékenykedett a szó legnemesebb értelmében. Életét leginkább a festészet töltötte ki, valamint a költészet és a zene, emellett alkalmi fizikai munkákat és kalligráfiai megbízásokat vállalt. Magyarországon leginkább a Tudósok együttes tagjaként ismerték. Egyedülálló költészeti és képzőművészeti tevékenysége leginkább végtelenül humoros-szkeptikus világlátásában domborodott ki. 

Bada korai periódusa a gyermeki én fölényének a jegyében fogant - írja róla korábbi zenésztársa, Máriás Béla alias drMáriás. A kezdeti időszakban magát vak harmonikásként, vagy vak bikiclistaként leképező festő ekkor még inkább a szavak nagy játékos mestere, festészete hagyományosabb keretek között mozog. 

Ekkor születik meg e korszakát legjobban jellemző Apa kocsit hajt című legendás szerzeménye, amely a gyermeki ártatlanság és játékosság par excellence példája. Majd belépett az ajtón a másik én, az ördögi, s kezdetét vette a gyermeki énnel való vívódás pokoli küzdelme. 

E korszak durván a nyolcvanas évek legvégétől, pingvines sorozata után indult és mintegy a kilencvenes évek derekáig, második feléig tart - folytatja drMáriás, aki azt is megemlíti, hogy ezt a periódust a teljes erejében megnyilatkozó játékosság, s a démoni mélységeket megcsillantó ördögi egyszeri jellemzi. Bada harmadik nagy fázisa ezek után következett, amelyet leginkább a Lángoló oltár című festménye jelképez. A kilencvenes évek végétől a 2006-ban bekövetkezett öngyilkosságáig terjedő időszakot a rettenetes, kilátástalan, művészileg mégis rendkívül gazdag és rendkívül magas színvonalú festőiség jellemzi. 

Ekkor lépett Bada a kései Van Goghéra emlékeztető fázisába, amelyben örvénylő világok, villogó fények, kitárulkozó bugyrok töltötték ki immár a képi mindenséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.