Pálcikatérképek, falfestés és meglepetések!

Marketa Klicova kiállítása a Holdudvar Galériában!

Marketa Klicova, cseh-amerikai képzőművész kiállítása a margitszigeti Holdudvar Galériában július 30-án este nyílik. A tárlaton láthatók lesznek Budapest ihlette képek, ősi pálcikatérképek alapján készült művek, helyszíni falfestés és egyéb meglepetések.

2008.07.28 17:15ma.hu

Július 30-án este a Holdudvar Galériában egy sokszínű egyéniség sokszínű tárlata nyílik. 

Marketa Klicova
(1980) a csehországi Olomoucban született. Édesapja a cseh underground művészeként kezdte pályáját, de a család 1985-ben emigrálni kényszerült az USA-ba. Marketa francia, spanyol és amerikai képzőművészeti egyetemeken tanult, majd maga is oktató lett a Harvardon. 
Jelenleg Bostonban és Budapesten él. Festő – mondja magáról, de szívesen alkalmazza a rajz, a szobrászat nyelvét is, miközben a perspektíva és létezés-formák évezredek óta vizsgált kérdéseit boncolgatja. A leginkább a kapcsolat izgatja a festmény által keltett illúzió és a festmény mint tárgy valódi térbelisége között. Megmutatja a forma és a tér, a fény és a sötét, az átlátszóság és átlátszatlanság, az egyenes és a görbe, a szabad tér és a beépített közötti kapcsolatot. Felfedező és alkotó, aki további ösztönzéseket keres és talál. Sohasem tekinti önmagában vett egésznek, befejezettnek műveit: az alkotás folyamata számára interakció. A közönség által, az ő szemszögük révén bontakozik ki – folyvást változó tartalommal – a mű, melyet az interaktivitás örök mozgásban tart. 

Álma egy hatalmas kültéri installáció, közösségi térben, vászonra. Európai gyökerek, amerikai háttér, nemzetközi hatások – Marketa a kultúrák sajátos és izgalmas keveredésének megtestesítője. Egyaránt megihletik a nyugati hagyományok, csakúgy, mint a keleti kultúra: munkája arra tesz kísérletet, hogy az ezek közötti kapcsolatot láttassa. 

Egyéni és csoportos kiállítása volt már Bostonban, Barcelonában, New Yorkban, Budapesten és 2007-ben szerepelt a velencei biennálén. Elnyerte az Edward F. Albee Alapítvány ösztöndíjat, művei bekerültek az alapítvány gyűjteményébe. 

A kiállítás megtekinthető: 
2008. augusztus 5-ig naponta 11-04 óráig.

Helyszín: Margitsziget, Holdudvar Galéria

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.