Kiállítás Frank O. Gehry életművéből

Siófoki kiállítás a modern építészet átalakítójáról

A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Arany Oroszlán díjazottja, Frank O. Gehry életművét bemutató kiállítás nyílik a siófoki 320°-ban.

2008.07.24 19:30ma.hu

2007-ben már egy pillanatra felvillant Siófok a kortárs képzőművészet kulturális térképén. A város és helyi üzletemberek a volt kenyérgyár épületébe álmodtak egy művészeti és tudományos központot. A teljes körű átépítés várhatóan jövőre kezdődhet meg, de a felújítás elindítása előtt is már bizonyítani szeretne az intézmény, ezért idén jelentős nemzetközi kiállítással jelentkezik. 

Az épület tulajdonosa gondolt egy merészet, és Frank O. Gehry nemzetközileg ismert és elismert építész életművét bemutató kiállítást rendez a volt kenyérgyári épületben, a 320°-ban

Frank O. Gehry Los Angeles-i építész a XX. század végének egyik legbefolyásosabb és legjelentősebb építészeti szimbólumokat teremtő életművét hozta létre. 1989-ben munkásságáért megkapta a Pritzkert, 2008-ban pedig a Velencei Építészeti Biennále Arany Oroszlán díját érdemelte ki. 

Aaron Betsky, a 11. Nemzetközi Építészeti Biennále kurátorának indoklása szerint Gehry átalakította a modern építészetet. Épületei városok egyes negyedeiben vagy egész városok életében hoztak megújulást: Bilbao így vált az egyik legkeresettebb európai színtérré az oda telepített Guggenheim Múzeum révén. 

További híres épületei: a prágai Táncoló ház, a seattle-i Experience Music Project vagy a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall. A szeptember 2-ig látogatható kiállításon az építészeti tárlatok megszokott felépítéséhez hasonlóan főleg fényképek, skiccek, alaprajzok és metszetek segítségével mutatnak be a szervezők egy-egy épületet. 

Sydney Pollack 2005-ben portréfilmet készített a híres építészről, ez is látható. A 320°-kal kapcsolatos további hír, hogy augusztus 8-án graffitiversenyt rendeznek a falai között .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.