A T-modell és konstruktőre

Kiállítás a Ford T-modellről és Galamb Józsefről Dunaszerdahelyen

A Ford T-modellt és egyik konstruktőre, Galamb József életútját bemutató kiállítás látható a Csallóközi Múzeumban, Dunaszerdahelyen.A tárlat anyaga a makói múzeumból származik - közölte Halmágyi Pál igazgató.

2008.08.12 19:00MTI

A kiállítás látogatói megismerkedhetnek az 1881-ben Makón született konstruktőr családjával, gyermekkorával, láthatják születési anyakönyvi kivonatát, bizonyítványait - mondta a tárlatot összeállító muzeológus.

Bemutatnak számos dokumentumot a Ford Motor Company főkonstruktőreként végzett munkájáról is: látható a T-modell, a különböző modellváltozatok, valamint az első sorozatgyártású mezőgazdasági jármű, az 1915-től Farkas Jenővel elkészített Fordson-traktor tervei - tette hozzá az igazgató.

Felidézte, hogy Galamb József Makóra hazalátogatva testvéreivel Ford-lerakatot hozott létre, ahol a cég termékeit értékesítették. A tárlat érdekessége így számos korabeli, a gépkocsikat és a traktorokat népszerűsítő magyar nyelvű prospektus.

Az augusztus végéig megtekinthető tárlat vendégei azzal is megismerkedhetnek, miként őrzik Makón a város szülöttének emlékét: látható felvétel a konstruktőrről készült szoborról és az az ezer forint névértékű emlékérem is, melyet a mérnök születésének 125. évfordulójára verettek 2006-ban - mondta Halmágyi Pál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.