A rák végezhetett vele

Nem találták mérgezés nyomát Pablo Neruda Nobel-díjas költő maradványaiban

Nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a Pablo Neruda áprilisban kihantolt maradványait vizsgáló orvos szakértők egy pénteken Santiagóban ismertetett jelentés szerint, így csaknem teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költővel nem a Pinochet-rezsim, hanem a rák végzett.

2013.11.08 16:22MTI
MTI

A baloldali kötődésű Neruda 1973 szeptemberében, alig két héttel a Salvador Allende vezette szociáldemokrata kormányt megbuktató jobboldali katonai államcsíny után halt meg.

Maradványait azt követően exhumálták, hogy felmerült: talán nem a betegsége, hanem mérgezés okozta a halálát, ahogy azt sofőrje és mások is állították. A költő csontjaiból vett mintákat 15 chilei és külföldi - amerikai, illetve spanyol - szakértő több mint hat hónapon át vizsgálta, eredményeiket a héten vetették össze.

Kiderült: a fél év alatt "nem találtak olyan kémiai anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a halálával" - mondta sajtótájékoztatóján Patricio Bustos, a chilei tisztiorvosi szolgálat (SML) igazgatója. Hozzátette, a toxikológiai elemzések kimutatták a rákos megbetegedések, különösen a prosztatarák kezelésére akkoriban használt "gyógyszeripari termékek" jelenlétét.

A költő "szervezetében a maradványok által mutatott károsodások is a betegséggel hozhatók összefüggésbe" - mondta Bustos. Szerinte a szakértők tehát nem találtak semmilyen törvényszéki bizonyítékot, amely jogi értelemben arra utalna, hogy Pablo Neruda nem természetes halált halt. Ily módon a vizsgálatok megerősítik a hivatalos változatot, vagyis azt, hogy az irodalmi Nobel-díj 1971-es kitüntetettjének halálát előrehaladott prosztatarákja okozta 69 éves korában, 1973. szeptember 23-án egy santiagói klinikán.

Pablo Neruda halálának kivizsgálását a chilei Kommunista Párt (PC) kezdeményezte 2011 nyarán. A PC azt állította, hogy a Pinochet-rezsim utasítására valaki méreginjekcióval végzett Nerudával annak baloldali kötődése miatt.

A PC Manuel Arayára hivatkozva hangoztatta, hogy az írót megmérgezték, és nem a rákba halt bele. A párt - amelyhez Neruda erős szálakkal kötődött - és az őket képviselő jogász, Eduardo Contreras nemcsak Neruda titkárának és sofőrjének, hanem Mexikó korábbi chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalának a szavaira is támaszkodott.

Contreras a vizsgálatok eredményének nyilvánosságra hozatala után úgy fogalmazott, hogy Neruda ügye ezzel nem zárult le. Elmondta: több mintát fognak kérni. Jelentésükben a szakértők "kémiai anyagokra utaltak, biológiai anyagokat nem vizsgáltak" - mutatott rá, majd hozzátette: alapos munkát követően lezárult egy fontos fejezet, de ezzel még nincs vége az ügynek.

Az eredmények nem oszlatták el Neruda családtagjainak kételyeit sem. "Még mindig nem vagyunk elégedettek, az adatok objektívek, de még nem értünk az út végére. Mélyrehatóbb vizsgálatra van szükség" - mondta Rodolfo Reyes, a költőfejedelem egyik unokaöccse.

Neruda 1992 óta harmadik felesége, az 1985-ben elhunyt Matilde Urrutia mellett nyugodott múzeummá alakított háza kertjében Isla Negrában, a chilei fővárostól 120 kilométerre. Matilde Urrutia egyébiránt kizártnak tartotta, hogy férje gyilkosság áldozata lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.