Egy sor projekttel készülnek

Nagytatarozás lesz a Tiltott Városban

A pekingi Tiltott Város, az egykori császári palota, ma Palotamúzeum épületeinek, környezetének átfogó értékmegőrző programjáról döntött a kínai kormány.

2013.04.18 18:15MTI

A múzeum kurátora, San Csi-hszing arról számolt be az újságíróknak, hogy egy sor projekttel készülnek a 170 ezer négyzetméteren elterülő, fából készült épületkomplexum, továbbá az 1,8 millió darab műtárgy, kulturális ereklye védelmére. 

A program része a földalatti raktárak átépítése, a kulturális emlékek helyreállítása és az infrastruktúra felújítása. A jelenlegi problémák egy része éppen a nem hatékony helykihasználás, az elavult infrastruktúra, az elégtelen tűz- és földrengés-védelem, valamint a behatolók elleni megfelelő biztonság hiánya.

A tervek szerint az egykori palotavárost 2020-ra - a császári palota fennállásának 600. évfordulójára - első osztályú múzeummá építik. San úgy fogalmazott, hogy a hamarosan kezdődő munka további 600 évre akarja szolgálni Kína e fontos szimbólumát.
 
A hagyományos kínai palotaépítészet remekműve 1987-ben került föl az UNESCO világörökségi listájára mint a világ legnagyobb fennmaradt ősi faszerkezetű épületeinek együttese. A Peking központjában található Tiltott Város csaknem 500 évig szolgált a Csing és Ming dinasztiák 24 uralkodójának lakhelyéül, a kínai kormány politikai központjául.
 
1406 és 1420 között épült, összesen 980 tradicionálisan kínai stílusú épületet foglal magába. A múzeumot 1925-ben alapították, évente több mint 14 millió látogató keresi fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.