Kirobbanó siker a fiatal orvos-zeneszerző alkotása

Hazug románc a tiltott városban

Németh Norbert Hazug románc című operáját a kínai Hszin-ja Kung-csi (Xinya kongqi) szimfonikus zenekar, illetve amerikai, német, svéd és kínai énekesek közreműködésével pénteken mutatták be a pekingi tiltott város koncertteremben (Forbidden City Concert Hall).

2009.04.18 17:43MTI

A három felvonásos zenedráma 2001-re készült el, a szövegkönyvet a zeneszerző ötlete alapján Győri Magda írta. A mű olasz nyelvű műfordítása egy évvel később, az angol nyelvű változat 2006-ban jelent meg. A fiatal orvos-zeneszerző pekingi szerzői estéjén Nicholas Smith angol és Csin Je (Jin Ye) kínai karmesterek dirigáltak.

Az est második felében egy ősbemutatóra is sor került: a Titokzatos Kína (Mystic China) című, szimfonikus zenekarra írt darabot elsőként itt hallhatta a közönség. Németh Norberttel a kínai közönség elsőként 2006-ban találkozhatott, amikor a szerző Sirályok a szabadság egén: Tisztelgés az 1956-os forradalom ifjúsága előtt című szimfonikus költeményét mutatták be.

Németh Norbert orvos-zeneszerző Budapesten született 1975-ben, Ercsiben nőtt fel, jelenleg egyetemi adjunktusként és tanszékvezető-helyettesként dolgozik a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum egyik oktató-kutató tanszékén, az egyetem Pro Universitate Juventutis díjasa. Tudományos eredményekkel több díjat nyert, közel száz tudományos publikáció szerzője, illetve társszerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.