Hirtelen ötlettől vált tolvajjá, most bánhatja

Tiltott Városból lopott, 13 év börtönt kapott

Kilenc értékes relikviát vágott zsebre egy kínai gazdálkodó a Tiltott Városban, ötöt már menekülés közben elveszített, a másik négyet pedig nem tudta eladni - és most még börtönnel is büntetik.

2012.03.19 10:29MTI, ma.hu

Tizenhárom évi börtönbüntetésre ítélték azt a kínai vidéki gazdálkodót, aki 2011 májusában kulturális ereklyéket lopott el a pekingi Palotamúzeumból, közismertebb nevén, a Tiltott Városból - jelentette a kínai média hétfőn. A 27 éves Shi Baikuit  ezenkívül 13 ezer jüan (450 ezer forint) megfizetésére kötelezték, és három évre megfosztották politikai jogainak gyakorlásától - áll a pekingi másodfokú bíróság ítéletében.

A kelet-kínai Santung (Shandong) tartományból származó férfi a kínai császárok Peking belvárosában található egykori lakhelyéről kilenc, drágakövekkel díszített, XX. század elejéről származó kiállított aranytárgyat vett magához. Ezekből ötöt a nagy sietségben még a Tiltott Város területén elvesztett, majd miután a megmaradt négyet nem tudta értékesíteni, másnap eldobta őket.

A rendőrség hat tárgyat talált meg, három még mindig hiányzik. Ezek értéke összesen mintegy 150 ezer jüan, több mint 5 millió forint. A tolvajt valamivel több, mint 48 óra leforgása alatt találták meg egy Fengtai kerületi internetkávézóban.

Fotó: Travel Happy Land


Shi elfogásakor azt mondta a rendőröknek, hogy csak a császári palotaváros tárlatlátogatása közben született meg benne a gondolat, hogy a bemutatott tárgyakból magához vegyen néhányat. Később keresett magának egy jó búvóhelyet, majd zárás után betört egy ablakot, bemászott a terembe, és zsebre tette a kiállítási tárgyakat.

Az időszaki kiállítás eltűnt ereklyéit, köztük egy díszes tárcát és tükrös női szépítkező készletet egy magángyűjtemény, a hongkongi Liang Yi múzeum adta kölcsön a fővárosi palotamúzeumnak. Összértékük meghaladta a 410 ezer jüant (14,3 millió forint).

A nyomozók megállapítása szerint korábbról több lopás, egy laptop, egy mobiltelefon, valamint egy 500 jüant (17,5 ezer forint) tartalmazó pénztárca is volt a férfi számláján.

A tiltott városi eset azért is keltett nagy visszhangot a hazai és a külföldi sajtóban, mert ráirányította a figyelmet a biztonsági rendszer súlyos hiányosságaira. A közvélemény felháborodása nyomán a múzeum új kurátora bejelentette, hogy elavult biztonsági berendezéseiket felújítják, s a múlt év végéig a munka 60 százalékával végeztek. Shan Ji-Xiang a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a Palotamúzeumnak "a világ legkorszerűbb" biztonsági berendezéseivel és technológiájával kell rendelkeznie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.