94 éves volt

Elhunyt Bebo Valdes kubai zongorista, zeneszerző

Kilencvennégy éves korában elhunyt Bebo Valdes ötszörös Grammy-díjas kubai zongorista, zeneszerző, a latin zene egyik nagy egyénisége.

2013.03.24 15:14MTI

A muzsikust pénteken érte a halál Svédországban, amely Kubából való távozása után második hazája lett. Halálhírét fia, a szintén neves zongorista Chucho Valdes ügynöke jelentette be.
 
A kubai zene mágusa - ahogy az El País spanyol napilap Bebo Valdest nevezte - az 1930-es években kezdett zongoristaként játszani Havanna híres éjszakai bárjaiban, és hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert. Dolgozott együtt Nat King Cole-lal és Rita Montanerrel, és a kubai főváros Tropicina éjszakai klubjának zenei igazgatója volt a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején. 

Zenekara, a Sabor de Cuba olyan énekeseket kísért, mint Benny More és Pio Leyva. Ebben az időben ő és az egyik rivális zenekar vezetője, Perez Prado életre hívta a mambót, amely hamarosan világszerte népszerűvé vált. Egy másik zenei irányzat, a batanga is az ő nevéhez fűződik. Valdest nagyon érdekelte a jazz is, számos ilyen koncertet adott, és jazzlemezeit is kiadta a Panart kubai kiadó. 

A kubai forradalom győzelme után elhagyta a karibi szigetországot, és előbb Mexikóba ment. Egy rövid egyesült államokbeli tartózkodás után érkezett Európába, ahol 1963-ban Svédországban megnősült és letelepedett. Egészen 2007-ig Stockholmban élt, ahol a legelegánsabb szállodákban, éttermekben, kirándulóhajókon lépett fel. Csak 1978-ban, több mint 18 év után találkozhatott Pilar Rodriguez énekesnővel kötött első házasságából született, és zongoristaként egyre nevesebbé váló fiával, Chuchóval.
 
Valdes karrierje az 1990-es években új erőre kapott, amikor összeállt Paquito D'Rivera szaxofonossal, és 1994-ben elkészítették a Bebo Rides Agian című CD-jüket. Kilenc évvel később Diego Cigala neves spanyol flamenco énekessel vették fel a Lagrimas Negras című CD-t, amely Grammy-díjas lett. 

Ezután Valdes Svédországból áttelepült Spanyolországba, ahol egészen mostanáig élt, mielőtt családja idén márciusban az Alzheimer-kórban szenvedő zenészt visszavitte Stockholmba. Fiával, Chuchóval 2009-ben elkészítették a Juntos para siempre című albumot, amelyet koncertturnén mutattak be. Öt Grammy-díjat kapott: kettőt 2002-ben az El arte del sabor című lemezéért, egyet a Lagrimas Negrasért és kettőt 2006-ban a Bebo de Cuba című albumáért. 

Amikor azt kérdezték tőle, honnan van energiája ahhoz, hogy még mindig játsszon, Valdes azt válaszolta: "Mi mást tehetnék? Nézzem a televíziót? Nem, inkább zongorázom. Játszani fogok, amíg meg nem halok".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.