A Bécsi Filharmonikusok egykori főzeneigazgatója

Elhunyt Wolfgang Sawallisch német karmester, zongoraművész

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Wolfgang Sawallisch német karmester és zongoraművész, a Bajor Állami Opera volt első karnagya és igazgatója, a Bécsi Filharmonikusok egykori főzeneigazgatója.

2013.02.24 14:08MTI

A világszerte elismert művész a bajorországi Grassau am Chiemsee-ben halt meg pénteken, halálának hírét a kegyeleti feladatokkal megbízott müncheni temetkezési vállalkozó erősítette meg a német sajtónak, hozzátéve, hogy a hozzátartozók szűk körben, a nyilvánosság kizárásával akarnak búcsúzni a karmestertől.
   
Wolfgang Sawallisch 1957-ben, 34 évesen a Trisztán és Izoldát vezényelve minden idők legfiatalabb karnagyaként lépett fel a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. 1960-tól tíz éven át vezette a Bécsi Filharmonikusokat, után 21 éven át volt a Bajor Állami Opera főzeneigazgatója, több éven át egyben az igazgatója is, 1993-tól 2003-ig a Philadelphiai Filharmonikusokat vezette, mindemellett gyakran vezényelte a japán NHK Szimfonikus Zenekart is.
   
A Bécsi Filharmonikusok számára Sawallisch, akinek sikerült hidat vernie a hagyomány és a modernség közé, a 20. század egyik meghatározó dirigense volt - mondta róla Andreas Mailath-Pokorny bécsi városi kulturális tanácsnok.
   
Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint Sawallisch halálával Bajorország olyan "zseniális zenészt és nemzetközi hírű karmestert" veszített el, aki kiemelkedő kulturális helyszínként vitte el a német tartomány hírét a világba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.