Zongora, hegedű...

Ősbemutató a Goldmark Fesztiválon

Ősbemutatót tartanak az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület, az OMIKE tevékenységének emléket állító Goldmark Fesztiválon.

2013.03.22 23:29MTI

Kelen Hugó Recitativo zongorára - az Aratát alján című darabja hangzik el a vasárnap esti koncerten a XIII. kerületi Zeneiskola dísztermében. 

A február 28-án kezdődött és május 20-ig tartó sorozat művészprogramja keretében vasárnap este rendezik az első koncertet, amelyen Korcsolán Orsolya (hegedű) és Mali Emese (zongora) játszik. A hangversenyen a fesztivál névadója, a Keszthelyen született romantikus alkotó Goldmark Károly I., hegedűre és zongorára írt szvitje, valamint Erich Korngold Sok hűhó semmiért című szintén hegedűre és zongorára komponált szvitje hangzik el. 

A programot a kutató, Harsányi László segítségével összeállító Korcsolán Orsolya véleménye szerint Goldmark érzelemdús hegedűdarabja és Korngold könnyed, Shakespeare-i humorú szvitje méltánytalanul ritkán hallható Budapesten. A két mű között szólal meg az ősbemutató, Kelen Hugó Recitativo zongorára - az Aratát alján című darabja, amelyet feleségének, a zongoraművész Hirsch Rózsikának komponált 1940-ben a zeneszerző - mondta el az MTI-nek Mali Emese, hozzátéve: a miniatűr mű keleties, könnyed tónusával, felemelkedő, majd hanyatló szerkezetével a két másik alkotás hangvételéhez illeszkedik. 

Kelen Hugó 1943-tól a koncertnek helyet adó zeneiskolában tanított, a 20. század húszas éveiben Kadosa Pál, Szabó Ferenc és Szelényi István mellett csatlakozott a Modern Magyar Muzsikusok Szabad Egyesületéhez, de a művészpár életének részletei még feltáratlanok. Vasárnap az OMIKE színészei címmel kamarakiállítás is nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az Alexandra Könyvesházban pedig Hajnal Annától Zelk Zoltánig címmel emlékestet vezet Lévai Balázs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.