Portré

Nikosz Kazantzakisz, a Zorba alkotója 130 éve született

Százharminc éve, 1883. február 18-án született Nikosz Kazantzakisz, az újkori görög irodalom legismertebb alakja, Zorba, a görög megteremtője.

2013.02.18 12:14MTI

Az akkor török uralom alatt álló Kréta szigetén, Iráklióban született földműves családban. Az 1889-es és 1897-es törökellenes felkelések idején szüleivel Naxosz szigetén keresett menedéket, s az itteni ferences kollégium diákja volt. 1902-től Athénban jogot tanult, majd 1907-1909-ben Párizsban Henri Bergson filozófiai előadásait hallgatta. Hazatérve Athénban telepedett le, filozófiai műveket fordított, és közel került a baloldali értelmiségi körökhöz. Később közszolgálatba lépett, az oktatási, majd 1919-től a népjóléti minisztérium tisztviselője volt.

Az 1920-as évek elejétől hosszabb utazásokat tett, járt többek közt Olaszországban, Egyiptomban, Palesztinában, Cipruson, Spanyolországban és a Szovjetunióban többször is, itteni élményeit a Mit láttam Oroszországban? című kötetben örökítette meg. A harmincas évek elejétől Égina szigetén élt és dolgozott, Dante, Cocteau, Hauptmann, Shakespeare, Pirandello és Goethe műveit fordította, útikönyveket és színműveket írt. A második világháború idején a német megszállás éveit is itt töltötte, és szoros kapcsolatban állt a nemzeti ellenállás polgári szárnyával.

1945 után a Szocialista Munkás Egyesület elnevezésű reformista szervezet vezetője, rövid ideig tárca nélküli miniszter, egyidejűleg a görög írószövetség elnöke volt. 1946-ban, a polgárháború kitörésekor élete végéig tartó önkéntes külföldi száműzetésbe vonult. 1947-48-ban Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) irodalmi főosztályát vezette, majd a francia Riviérán, Antibes városában telepedett le. 1951-től egészségi állapota megromlott, elvesztette egyik szemét, leukémiája miatt több ízben is egy freiburgi klinikán kezelték. 1957 júniusában a kínai kormány meghívására Kínába utazott, ahol egy fertőzés következtében súlyos állapotba került, és előbb Koppenhágába, majd Freiburgba szállították, - itt is halt meg 1957. október 26-án.

Kazantzakisz rendkívül sokoldalú szerző volt: művei között filozófia esszé és útleírás, lírai költemény és kispróza egyaránt megtalálható, nemzetközi ismertségét azonban elsősorban regényeinek köszönheti. Művészetére Bergson és Nietzsche, a marxizmus, a kereszténység és a buddhizmus egyként hatott, műveinek középpontjában a görög valósággal és korának kérdéseivel való szembenézés, a kivételes egyéniségek és a hétköznapi emberi sorsok állnak. Regényeinek - ifjúkorának élményvilágából vett - főalakjai egyszerű emberek, mint Zorbász, a görög (a filmben Zorbaként szerepel), Manoliosz, a pásztor, az Akinek meg kell halnia főhőse, vagy az apjáról mintázott Mihálisz kapitány. 1938-ban jelent meg 14 éven keresztül írt különleges 33 333 soros Odüsszeia című eposza, amelynek főhőse ott folytatja útját, ahol Homérosznál abbahagyta.

Legtöbbet fordított

Kazantzakisz a legtöbbet fordított görög írók egyike, művei több mint harminc nyelven jelentek meg. Igazán világhírűvé 1964-ben vált, amikor Mihálisz Kakojannisz rendező megfilmesítette a Zorbász, a görög című regényét Anthony Quinn-nel a címszerepben. A sikerhez Mikisz Theodorakisz felejthetetlen filmzenéje is hozzájárult. Az 1951-es Krisztus utolsó megkísértése című könyvéből Martin Scorsese rendezett filmet 1988-ban. A Krisztust mint vívódó, a test és lélek, "hús és szellem" kettősségével tusakodó embert ábrázoló mű kiváltotta a katolikus egyházi vezetők haragját, istenkáromlással vádolták, a filmet számos országban betiltották.

Kazantzakiszt halála előtt jelölték az irodalmi Nobel-díjra, de végül egy szavazattal lemaradt Albert Camus mögött, aki azt mondta róla: százszor jobban megérdemelte volna a kitüntetést.

Kazantzakisz sírja ma szülővárosa, Iráklio egyik idegenforgalmi nevezetessége. A sírkövön az író által fogalmazott felirat áll: "Nem remélek semmit. Nem félek semmitől. Szabad vagyok."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.