Két ünnep egy napon

Múzeumok Éjszakája és a Zene Ünnepe a Millenárison

Idén a Múzeumok Éjszakája és a Zene Ünnepe egy napra esik - Ez alkalomból egy különleges, színes programot élvezhet a látogató a Millenáris Parkban!

2008.06.16 18:15ma.hu

Kedvenc terepük mégis Magyarország, talán azért, mert az első koncertsikerek ide kötik őket. Boban Markovic már fiatalon arról álmodozott, hogy híres trombitás lesz, muzsikálva járja végig a világot.

Az előzmények is azt sugallták, hogy ez lehetséges, mivel Boban nagyapja, a legendás Pavle, a szerbiai királyoknak is muzsikált anno. Apja úgyszintén zenekarokban élte le az életét, így már 7 éves korában megszerettette Bobannal a trombitát, mely a mai napig elválaszthatatlan kelléke mindennapjainak.

A hagyományt csak erősíti, hogy Boban május 6-án, a cigányok legendás ünnepén, Djurdjevdán napján született. Több mint 15 éve a legnépszerűbb rezesbanda Szerbiában. Népszerűségüket elsősorban a gucsai fúvóstalálkozón szerzett díjaknak köszönhetik, mivel ott lehet igazán győzni, hisz általában 40 zenekar közül kerül ki a legjobb – és hát Boban már mindent megszerzett ott, ami megszerezhető.

A legjobb zenekar, a legjobb trombitás, illetve 1995-ben a trombita mestere címet is megkapta. E sikereket csak tetézte, hogy részt vehetett az Underground és az Arizonai álmodozók c. Kusturica filmekben is, mint zeneszerző, Goran Bregovic-csal közösen.

Boban több filmzenét is készített még Ljubisa Samardzic-csal, dolgozott együtt Lajkó Félix hegedűvirtuózzal és a Frank London’s Klezmer Brass All Stars formációval is. Több portréfilm is készült Bobanról és zenekaráról, melyeket filmfesztiválokon is vetítettek.

A programok a Múzeumok Éjszakája programsorozatra váltott belépővel látogathatók!

Szabadtéri Színpad

20.00–22.00 Látványos kísérlet-bemutatók a Csodák Palotájából (20.00, 20.45, 21.30)

Tűz és víz, villámok, robbanások – minden, ami fizika; a tudomány ezen az éjszakán (is) megelevenedik. Sőt show-vá teszik a tudományt! A program ingyenesen látogatható!

Víziszínpad

21.00–01.00 Csillagászati bemutató Nagy Laci segítségével (minden óra elején). A program ingyenesen látogatható!

Csodák Palotája 19.00–02.00 Látványos fizikai kísérletek (óránként) –

Öveges terem 18.00–02.00 100 kísérlet a Palotából – filmvetítés a 33 órás monstre Science Show legjobb pillanataiból – D előadó

A programok a Múzeumok Éjszakája programsorozatra váltott belépővel látogathatók!

Jövő Háza kiállítás

18.00–02.00 Kalandos K+ F + I Expedíció Ezen az éjszakán kalandos expedícióval várunk rád!

A Klikk 3.0 – a digitális játszótér - kutatás, fejlesztés, innováció (K+F+I) c. kiállításon meghallgathatják a pénz szimfóniáját, megismerkedhetnek a Robot Zooval, és instrumentális hangszereket szólaltathatnak meg.

A játékos kutatómunka során felfedezhetik a szív géphangját, digitális zenefelismerő programokat próbálhatnak ki, valamint helymeghatározást végzhetnek mobilcsengőhangos iránytűvel. A látványos csillagászati bemutatót az immár hagyományos tűzugrás és esőtánc követi.

A programok a Múzeumok Éjszakája programsorozatra váltott belépővel látogathatók!

Teátrum, Piros-Fekete Galéria 18.00–02.00 Edward S. Curtis és az észak-amerikai indiánok – fotókiállítás

A program ingyenesen látogatható!

Fogadó Padlás 18.00–02.00 Anna Tóth: „Egy elragadó világ” - szemétdomborzati tér-kép című készülő kiállításhoz járulj hozzá egy papírgalacsinnal!

A kiállítás megnyitója: 2008. július 17. A program ingyenesen látogatható!

Továbbá apró meglepetések, meghökkentő performanszok, hangulatfokozó események a Park egész területén Hollósy Zsuzsanna és a TakTadaMik közreműködésében; Fair Trade kávézó; a Neo-Lux művészcsoport lampionvarázsa a park egész területén.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.