Két ünnep egy napon

Múzeumok Éjszakája és a Zene Ünnepe a Millenárison

Idén a Múzeumok Éjszakája és a Zene Ünnepe egy napra esik - Ez alkalomból egy különleges, színes programot élvezhet a látogató a Millenáris Parkban!

2008.06.16 18:15ma.hu

A megszokott, kötött jegyeket megtöri, és gyakran felváltja az illuzórikus légiesség, amelyet olykor atmoszférikus elemek homályosítanak, mintegy földöntúli hangulatot teremtve.

A klasszikus popból megtartott alapötletek és a darabok melodikus szellőssége könnyen befogadhatóvá teszik az új stílust.

A Dream Rock olyan világba kalauzol, ahol a zene teljes egészében átölelheti életünket, lényünket. A zene a cselekmény, a főszereplő, a környezet, a mesélő és a téma. Ebben az álomvilágban nincs, ami meg ne történhetne, el ne hangozhatna, eszünkbe ne juthatna.

Ahogyan az álmokban sem a földi racionalitás vagy a logika határozza meg az időiséget, a Dream Rockban is egyszerre helyezkedhet el a harmónia és az elemi véletlenszerűség.

A Suburban Neon együttesben a mély dallamok művelője, Radnóczi Bobby felelős a hangulatért, míg a kozmikus és álombéli hatásról a billentyűs, Kárpáti Greg gondoskodik. Csaba Tamás zeneszerző ötletei és gitárjátéka alkotják az új stílus gerincét. A zenészek kihasználják a fejlett technika segítségét, és gondosan megválasztott effektekkel dúsítják a hatást.

Az ütőhangszerek nem csupán tökéletes alapot biztosítanak, de Bubnó Marci egyénisége és tudása hívja fel figyelmünket a Káosz csodáira. Nagy Dani szövegvilága szemtelenül szabad és csapongó értelmezését kínálja a szólásszabadságnak; az aktuális kérdések mellett filozófiai témákban is állást foglal.

Az álom hatását növeli a választékosság és gyakran a kohézió tudatos eltaszítása. Az új irányzat a konkrét, kézzelfogható zenei világtól igyekszik elrugaszkodni olyan területre, ahol az álmok mentén repíti a hallgatót a csodás, utópikus hangzásból – erotikus képzelgéseken át –legerőteljesebb vágyaink megvalósulásának kapuin túlra.

Érinti az esetleges rémálmok érzését csakúgy, mint a szerelmi vívódások végeláthatatlan forgatagát, de nem feledkezik meg a pörgés és tánc spirituális szükségességéről sem.

A Suburban Neon zenéje a Dream Rock elemi magjának tekinthető, amely tűzgolyóként fényt és meleget sugároz, simogat, olykor kegyetlen forróságot áraszt, éltet és izzaszt, megvilágosít és árnyékot ad, tudatunkra ébreszt és elvarázsol, örökké létezett és létezni fog, az álmok ősi kezdete.

21.00–22.30 Kingston Cruisers – koncert.

A 2008-as Fringe Fesztivál díjazottja A Kingston Cruisers zenekar 2006 áprilisában alakult azzal a céllal, hogy a reggae és ska szcénában példátlanul színes műsorával új lendületet vigyen a hazai klubéletbe. Zenéjük ennek megfelelően széles skálán mozog a reggae balladáktól az instrumentális ska-jazzen át a táncosabb, pörgősebb ska-dalokig.

Az elmúlt másfél évben számos koncertet adtak budapesti és vidéki klubokban egyaránt, hazai és külföldi zenekarok előzenekaraként, egyetemi rendezvényeken, nyári fesztiválokon, valamint házigazdaként is saját szervezésű, Skanking on board elnevezésű, rendszerint telt ház előtt zajló minifesztiváljaikon.

2007 áprilisában szerzői kiadásban megjelent első, bemutatkozó hanganyaguk the First Trip címmel, amely 8 saját szerzeményt tartalmaz, és mind a közönség, mind a szakma körében nagy sikert aratott!

A lemez felvétele óta a repertoár sok új dallal bővült, így a the First Trip Tour elnevezésű lemeznépszerűsítő turné vidéki és külföldi állomásain már nem csak a lemez dalaiból hallhat ízelítőt a nagyérdemű.

Múzeumok éjszakája program:

Folyamatos programok, tárlatvezetések, nyitva tartó kiállítások

Teátrum

20.00–21.00 NemJuci – koncert

A NemJuci zenekar teljesen új formáció a magyar zenei palettán, noha tagjai egytől egyig jól ismert underground ill. overground zenekarokból érkeztek.

A „főnők” – ahogy a többi tag nevezi – Németh Juci, az Anima Sound System egykori énekesnője, akit más zenei projektekből is ismerhetnek, pl. a Budapest Bár vagy Lovasi Andrással közösen a De szeretnék c. duett, de akár a Magyar Televízió kulturális műsorait (Kultúrház, Feszty-körkép stb.) is említhetnénk.

A masszív megszólalásért három zenész a felelős: gitáron Faragó Tomi a The Puzzle-ból, ill. a ritmus-gyárosok, Vasalo és Matyijo a Rémember-ből. Mindkét zenekar Londonban próbált szerencsét az utóbbi években, sőt Jucival is ott határozták el a zenekar alapítást még 2006 őszén, amikor az énekesnő 3 hónapos „londoni körülnézésen” vett részt.

Sok zenekar rémálma a stílus-kategorizálás, de nekik ez nem okoz gondot, felvállalják, hogy zenéjük „rockköntösbe tekert Jucidalok”, másképpen: Juci & Roll.

21.00–22.30 Boban & Marko Marković Orkestar

Egy 20 éves múltra visszatekintő rézfúvós zenekar arra vállalkozott, hogy meghódítja a világot. A dél-szerbiai Vladicin Hanban él az a 13 muzsikus, akiket az elmúlt 12 esztendőben már egyáltalán nem lehet megkerülni Szerbiában, az elmúlt 5 évben Magyarországon, és 3 éve Európában sem.

Nincs olyan ország, ahol ne nyűgöznék le a közönséget energikus, virtuóz előadásmodorukkal, eufórikus koncertjeikkel, legyen a helyszín Spanyolország vagy netán Oroszország.

prev[2/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.