Régészeti lelőhelyről tulajdoníthatták el

Lopott mozaikot adott vissza Törökországnak egy amerikai múzeum

Antik mozaikot szolgáltatott vissza Törökországnak a Dallasi Művészeti Múzeum, miután kiderült, hogy a műtárgy lopott.

2012.12.04 12:06MTI

Az antik darabot hétfőn vette át a török küldöttség. Az amerikai intézmény 1999-ben vásárolta meg a másfél méter szer másfél méteres Orfeusz Mozaikot nyilvános árverésen. Az alkotás a görög mitológia legendás dalnokát örökíti meg, amint zenéjével lecsillapítja a vadállatokat. A mozaik eredetileg egy római épület padlóját díszítette. 

A múzeum szakemberei nemrég olyan bizonyítékot találtak, amely szerint a leletet valószínűleg egy régészeti lelőhelyről lopták el. Az intézmény felvette a kapcsolatot a törökországi illetékesekkel, akik fényképekkel tudták bizonyítani a lelőhelyen végzett fosztogatás tényét. 

A hétfői ceremónián a múzeum bejelentette, hogy nemzetközi kulturális együttműködési programot indít, amelynek keretében a részt vevő intézmények műalkotásokat adnak, illetve vesznek kölcsön egymástól, lehetőséget nyújtva szakértői eszmecserére is. A múzeum első partnere Törökország lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.