2013. május 31-szeptember 15.

Eszterházi Vigasságok jövőre 50 koncerttel és neves fellépőkkel

Több mint ötven koncerten a komolyzene, az opera és a dzsessz neves hazai és nemzetközi előadói lépnek fel 2013. május 31. és szeptember 15. között az Eszterházi Vigasságok elnevezésű rendezvénysorozaton Fertőd-Eszterházán.

2012.11.12 14:13MTI

A tizennégy hétig tartó fesztivál-sorozaton mások mellett Andreas Staier német zongoraművész, Enrico Onofri olasz hegedűművész, az Orfeo Zenekar, a Budapesti Vonósok, valamint a Jan Garbarek Group lép fel - közölték a szervezők a programokról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Rácz Márton művészeti vezető elmondta: május 31-én Joseph Haydn zeneszerző halálának 304. évfordulója alkalmából Haydn-művek csendülnek fel a többi között Perényi Miklós gordonkaművész, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek előadásában. 

A hangversenyt a Marionett Színházban rendezik, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra kapuit. Szintén a zeneszerző előtt tiszteleg a Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja június 4. és 7. között, melyen fellép mások mellett Kertesi Ingrid szoprán és Megyesi Zoltán tenor. Június 21. és 29. között Régi Zenei Napokat tartanak, majd Esterházy Pál (1635-1713) nádor, zeneszerző és költő halálának 300. évfordulója alkalmából június 12. és 21. között lép fel többek között Sebestyén Márta, a Purcell Kórus, az Aura Musicale és a Solamente Naturali. 

Joseph Haydn Eszterházán írott szimfóniái szólalnak meg július 26. és 28. között az Orfeo Zenekar előadásában. Augusztus 16. és szeptember 1. között az Eszterháza Haydn Fesztivál várja a közönséget, majd a VI. Haydn Vonósnégyes-fesztivál szeptember 6. és 15. között. Az Open-Air Fesztiválon mások mellett a Jan Garbarek Group szórakoztatja az érdeklődőket augusztus 1. és 11. között.
 
A koncertek mellett színházi és táncelőadások, valamint családi programok, gyerekkoncertek, hangszerbemutatók színesítik a kínálatot. A fesztiválsorozat eseményeit a kastélyban, valamint a kastélykertben, a Pálmaházban és a szabadtéri színpadon rendezik.

Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Eszterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos elmondta: a költségvetési törvény módosításával Eszterháza további 350 millió forintot kapott egyrészt kulturális rendezvényekre, másrészt bútorok vásárlására. A komolyzenei fesztivál idén így 200 millió forintból gazdálkodhat, a korábbi 15-20 millió forint helyett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskola kiköltözésével az egész kastély a kultúráé lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.