A díjátadó ceremónián koncertet adott

Tan Tun kínai komponista kapta a Sosztakovics-díjat idén

Tan Tun kínai zeneszerző és karmester kapta a Sosztakovics-díjat idén, az elismerést Moszkvában adták át.

2012.11.04 07:55MTI

Az 55 éves Tan Tun a kortárs kínai zene egyik legismertebb alakja, munkássága külföldön is népszerű. Filmzenéket is ír, a Tigris és sárkány, illetve a Hős című alkotások zenéjét is ő szerezte. Oscar- és Grammy-díjas, az amerikai Grawemeyer Award kitüntetettje és elnyerte a legrégebbi amerikai komolyzenei magazin, az 1898 óta megjelenő Musical America év komponistájának járó elismerését is.
   
Tan a szombat esti díjátadó ceremónia előtti moszkvai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "megtisztelve érzi magát és mélyen megérintette", hogy Oroszországban, "a zene otthonában" vehette át a Sosztakovics-díjat. Az elismerést ugyanis nem minden alkalommal Moszkvában adják át. Mint mondta, a zene egyfajta híd az orosz és a kínai emberek között. Sosztakovics munkáival már fiatalon megismerkedett, mindig is nagyra tartotta az 1906 és 1975 között élt orosz művészt.
   
"A zene világában nincsenek határok" - fűzte hozzá. A zene közös, ennek révén "össze tudjuk kötni a múltat a jövővel, eszméken, gondolatokon osztozhatunk, a belsőnk mélyére áshatunk és megvalósíthatjuk álmainkat" - jegyezte meg.
   
Tan Tun a díjátadó ceremónián koncertet adott az 1990-ben alapított Új Oroszország Szimfonikus Zenekarral. A különleges előadáson a hangszerekből  a kínai népzene hagyományos hangszereinek hangját és a természet hangjait csalták elő a szimfonikusok Tan vezényletében. A koncert nagy sikert aratott az orosz közönség soraiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.