Elhunyt Paul Motian

Meghalt a hihetetlen tehetségű dzsesszzeneszerző

Elhunyt Paul Motian dzsesszdobos és zeneszerző, aki az ötvenes évek végén a Bill Evans trió tagjaként vált közismertté, és művészetével zenészek generációira volt nagy hatással.

2011.11.23 12:47MTI

A 80 esztendős zenész kedden halt meg egy manhattani kórházban - mondta el barátja, Joe Lovano tenorszaxofonos, aki 1981-től lépett fel Motiannel.

A Rhode Island-i Providence-ben nőtt fel, majd a koreai háború idején a haditengerészetnél töltött szolgálat után Bill Evanshez csatlakozott, és olyan meghatározó felvételekben vett részt, mint a Waltz for Debby vagy a Sunday at the Village Vanguard.

Pályafutása során sokat játszott a dzsessz olyan kiválóságaival, mint a zongorista Keith Jarrett, a nagybőgős Charlie Haden vagy a gitáros Bill Frisell. Páratlan és utolérhetetlen hangzást és dinamikát vitt a zenébe - méltatta Lovano. Zeneszerzőként és dzsesszformációk vezetőjeként közel három tucatnyi lemezt készített.

Fellépéseket és lemezfelvételeket még akkor is vállalt, amikor a turnézással már felhagyott. Főleg New Yorkban, leggyakrabban a Village Vanguard dzsesszklubban szerepelt, ahol utoljára szeptemberben játszott - idézte fel Lovano.

Jarrett szerint azért volt jó dobos, mert értett a komponáláshoz.

"Egy csomó dobos azért jó, mert megértik a ritmust. Pault ösztönös szerelem fűzte a dalokhoz" - mesélte a zongorista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.