Különböző műfajok és ábrázolások...

A Siralom völgyének bája - Jan van der Pol tárlata Budapesten

Jan van der Pol holland művész második alkalommal állítja ki munkáit a budapesti Knoll Galériában - A kiállításon bemutatott festmények nagyformátumú vásznain egymás mellett, de elkülönített képi mezőben jelennek meg a különbözö műfajú, és különböző ábrazolási hagyományokat megtestesítő képek.

2008.05.30 18:10ma.hu

Jan van der Pol holland művész második alkalommal állítja ki munkáit a budapesti Knoll Galériában.

A kissé talányos, bibliai tájat idéző címmel jelölt kiállításon bemutatott festmények nagyformátumú vásznain egymás mellett, de elkülönített képi mezőben jelennek meg a különbözö műfajú, és különböző ábrazolási hagyományokat megtestesítő képek: porték, tájképek és geometrikus ábrázolások.

A híradókból származó katasztrófa-jelenetek, az igazolvány-képeket idéző arcképek, portré-sorozatok, a szándékoltan felismerhetetlen köztéri szobrokat is ábrázoló titokzatos tájak, üres, ember nélküli, reprezentatív külső terek, periférikus vidékek és az absztrakt formák így ugyanolyan súlyúvá és érvényüvé válnak, s a heterogén részek egymáshoz rendelésével nem alakul ki hiearchia.

Baljós, katasztrófa utáni csend uralja ezt a világot, amelyben a kerítések vélhetően börtönöket vagy táborokat zárnak körül, a portrék pedig nyilvántartások részei.

Azonosítható és azonosíthatatlan együtt jelenik meg itt, a médiából származó képek közepén pedig gyakran egy-egy látszólag oda nem illő absztrakt elem.

A szigorú és szigorúan rendszerezhető világot így elevenség, szertelenség hatja át, s a meglepetésszerűen feltűnő absztrakció által a spiritualitás szintje is megidéződik.

Ám a holland festő elképzelését a számba vehető, felmérhető világról az eddig említett jeleneteket, látványokat keretező, pasztózus, lecsorgó festékkel teli sávok hangsúlyozzák leginkább: a média-kép tűnékenysége és a festett kép állandósága, tárgyi léte közötti különbség hangsúlyozása mellett személyes attitűdjét, közelítésmódját is megmutatják.

A kiállítás megtekinthető:

2008. június 5 - július 31.

KnollGaléria Budapest,
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 10. I.em.17.

Kedd – Péntek 14.00 - 18.30
Szombat 11.00 - 14.00

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.