Tankcsapda, Roots és Emir Kusturica az étlapon

Képek - Programcsere, zúzás, Bubamara... - Sziget, 2. nap

Nem okozott nagy zavart a fesztiválozó közönség körében a programcsere, ráadásul a Roots-koncertre így azok is odaértek, akik később indultak útnak - aki meg már ott volt, csak át kellett sétálnia egy másik színpadhoz.

Sziget 2012, 2. nap - Logikaland, Kiss Ádám, Kusturica... képgaléria

2012.08.10 11:29ma.hu - S. Á.

Helycserével kezdődött a csütörtöki Sziget-program, bár ez a napijegyes Anti-Flag-rajongók egy részének talán okozhatott némi csalódottságot, ha az indulást az eredeti programkiíráshoz igazították. Az amerikai zenekar ugyanis 16.30 helyett másfél órával korábban, ráadásul az A38 helyett a Nagyszínpadon lépett fel, de a helyszínen lévőket ez láthatóan nem zavarta meg, a szervezők szerint pedig kifejezetten szerencsés húzásnak bizonyult a zúzós bandát a nagyobb és főképp levegősebb nézőterű színpadra tenni, míg az ugyancsak Amerikából érkezett The Roots a Nagyszínpad háta mögötti A38 sátorban kapott helyet, és egyes vélemények szerint életük legnagyobb koncertjét adták.

A sátorban és a Nagyszínpad előtt tehát szép számmal gyűltek össze a rajongók, az egyéb helyszínek azonban viszonylag csendesek voltak, a szokott esti forgataghoz képest már-már kihaltnak is mondhatnánk a Sziget területét, amire persze a délutáni meleg is rátett még egy lapáttal. Nem csoda, ha a szigetlakók többsége a sátrában vagy valamelyik pihenőhelyen - kiváló erre például a Cökxpon Ambient sátorkert - punnyadt és próbálta magát lelkileg és fizikailag ráhangolni az esti pörgésre.

Ami jelen sorok íróját illeti, ő személy szerint leragadt az OTP Fáy András Alapítvány sátránál, az Aréna mögött és a Seregnyi Lehetőség Pontja elnevezést viselő honvédségi sátor közvetlen szomszédságában. Itt a melegtől és az előző napi tánctól megfáradt testek helyett az agyakat vették igénybe a Mensa HungarIQa egyesület tagjainak segítségével, logikai játékok kötötték le a figyelmet, ám aki a Logikaland felé veszi útját, jobb, ha felkészül: ha nem vigyáz, könnyen a gomblyukában maradhat az egyik furmányos ördöglakat!

Szintén a "komolyabb" közönséget célozza meg a Múzeumi Negyed, ahol az ókori olimpiák idézésétől a kézműves foglalkozásokon vagy épp az életmentés emlékein át az improvizációs zenélésig mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást. Egyébként is érdemes errefelé venni az irányt, hisz épp a múzeumok sátrai előtt áll a Hello Wood fainstallációk közül a Tornádó elnevezésű szobor, amelyből egész nap folyamatosan vízpára hull a hűsölni vágyó szigetelőkre.

Emir Kusturica az OTP Világzenei Nagyszínpadon (Fotó: ma.hu)


Az este már nagyobb fejtörést okozott, amikor is újra kezdetét vette a "melyik ujjam harapjam meg" című dilemma a párhuzamosan futó, de egyaránt érdekesnek minősített programok között. Az alkonyatban végül a Porondszínház győzött a dumaszínházas Benk Dénessel és Kiss Ádámmal, az ezzel egyidőben futó Tankcsapdából ugyanis egyrészt már kaphattunk egy villanásnyi ízelítőt a -2. napon, másrészt meg ezt a koncertet a YouTube-on is vissza lehet nézni, míg a két stand-up komikus egyszeri és megismételhetetlen poénbombákkal támadta a közönséget. Nem volt rossz választás, ráadásul minden napra jut egy-egy hasonló produkció, pénteken például Beliczai Balázs, Dombóvári István és Ürmös Zsolt dolgoztatja meg a rekeszizmokat.

Aztán némi felfrissülés, egy kiadós döner és egy szintén kiadós jégkása után már négy ujj várt harapásra: negyed órás eltéréssel csaknem egyszerre kezdődött a Nagyszínpadon a Korn, az A38-ban Shaka Ponk, a Magyar Zenei Nagyszínpadon pedig a Kiscsillag koncertje, de végül nem maradt hiányérzet a szétszakadni és egyszerre több helyen jelen lenni képtelen újságíróban, amikor az OTP Világzenei nagyszínpaddal szemközti domboldalon helyezte kényelembe a sok járkálástól megfáradt lábait.

Persze nehéz volt ülve maradni, de akárcsak a színpad előtti "dühöngő", a domboldal is egy emberként hullámzott és tapsolt, amikor Emir Kusturica és zenekara, a No Smoking Orchestra feltette a nagy kérdést: Do you agree? - és a közönség teli torokból üvöltötte a... szóval nem épp hízelgő felszólítást az MTV zenei csatornának, hogy mit is csináljon. A szerb banda természetesen a már jól megszokott humort sem hagyta otthon, azon túl, hogy a közönséget is folyamatosan bevonta a koncertbe, nemcsak a nézőtéren, de a színpadon is.

Bár teljességgel kizárni lehetetlen, hogy létezik a világon még egy ilyen virtuóz, tény, hogy ezidáig nem sikerült találkoznunk olyan zenésszel, mint Dejan Sparavalo, avagy Leopold, a bíró. A hegedűművész ezúttal is megmutatta, hogy nemcsak hagyományos módon képes elképesztő bravúrokra a hangszerén, de láthattuk őt játszani a feje mögé tett hegedűn, a Kusturica cipőjébe állított vonóval vagy épp egy paraván mögött elhaladva, ahonnan háromszor is másik ruhában bújt elő, mint amilyenben besétált - és közben folyamatosan járt a kezében a vonó. A bravúros közjátékra a hegedű kontra elektromos gitár párbaj tette fel a koronát, amit a híres rendezővel közösen "vívtak" egy a fejük fölött kitartott gigantikus vonóval.

És persze az elmaradhatatlan Bubamara, ami méltó befejezése volt a Sziget 2. napjának, de még az utolsó utáni pillanatra is maradt egy "meglepetés, amit a közönség legfiatalabb része talán nem is értett: a levonulás közben az egykori szovjet himnusz hangzott fel - és volt, aki énekelte!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.