Budapesten a neo soul képviselője

Bilal & the Experiment Band az A38 hajón!

A most 29 éves Bilal-t úgy tartják számon, mint a "neo soul", jazz, funk legújabb és legtehetségesebb képviselőjét - Május 20-án a budapesti A38 hajón lép fel zenekarával.

2008.05.16 19:50ma.hu

Bilal Sayeed Oliver ugyanabban az évben látta meg a napvilágot, amikor a Sugarhill Gang Rapper's Delight című dala ostromolta az amerikai listákat.

A most 29 éves Bilal-t úgy tartják számon, mint a „neo soul”, jazz, funk legújabb és legtehetségesebb képviselőjét. Első lemezével a 1st Born Second-al a legnagyobbak közé emelkedett, egy szinten emlegetik D’Angeloval, Maxwellel.

Zenéje erős hip-hop gyökerekből táplálkozó soul zene. Nem véletlen, hogy az Okay Players istáló legjobbjai működnek közre a lemezein (Questlove és társai). Karierrje akkor kezdődött, amikor Philadlephiából Brooklynba költözött, elvégezte a New Yorki-i Zenei Konzervatórium dzsessztanszakát.

A fáma szerint Erykah Badu fedezte fel, akinek Bilal zenéket is írt. Majd tovább tágította a zenei horizontot és olyan nevekkel dolgozott együtt, mint: a The Roots, Mos Def, Common, Guru, Talib Kweli, Erykah Badu, D'Angelo.

Eddig két lemeze készült, de 2006-os Love For Sale végül hivatalosan kiadatlan maradt, mert mielőtt megjelent már tízezres nagyságrendben töltötték le. Bilal készített a Radiohead remix lemezre (Exit Music) a High & Dry-ból egy komoly feldolgozást.

A sokszor elpuffogtatott közhely rá valóban illik: „hangszerként használja a hangját”. Egy másik (sokkal eredetibb) frázis szerint: „olyan, mintha Prince ecstasyn énekelne".

Stílusát Ella Fitzgerald és Nina Simone formálta. A május 20-i bulin rophatjuk a funkra, lassúzhatunk a soulra, és egy kis reggea-re is mélázhatunk.

A bemelegítőről a boogie! nevű formáció fog gondoskodni, akik feszes funk alapokkal rakják le a party fundamentumát.

A saját meghatározásuk szerint: „nagyvárosi funk”-ot játszó, formáció nemrég egészült ki egy erős fúvós szekcióval, így garantált a telt, odaverős „funkráció”.

Feaky D

Az afterparty pedig a biztos kezű DJ, Feaky D közreműködésével garantáltan húzós befejezését igéri az estének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.