Pénzt nem csak aranymedált kapnak a díjazottak

María Teresa Andruettóé az Andersen-díj

María Teresa Andruetto argentin író kapja a 2012-es Hans Christian Andersen-díjat, a gyermek- és ifjúsági irodalom világszerte egyik legelismertebb kitüntetését.

2012.03.20 15:33MTI

Az illusztrátoroknak járó díjat Peter Sís cseh-amerikai rajzolónak ítélték oda. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a bolognai nemzetközi ifjúsági könyvvásárhoz kapcsolódóan jelentette be a döntést.
   
Az elismeréssel nem jár pénzjutalom, a díjazottak aranymedált kapnak, amelyet augusztus 25-én Londonban vehetnek át - közölte keddi közleményében a szervezet.
   
Andruetto 1954-ben született Argentína Córdoba tartományában. A zsűri indoklása szerint a díjat mély érzelmeket megfogalmazó, költőiséggel átszőtt könyveiért kapja. Műveiben témák - a migráció, a jogtalanságok, a szerelem, a szegénység, az erőszak és a politikai ügyek - széles spektrumát dolgozza fel.
   
A tíztagú zsűri Peter Sísnek különleges eredetiségéért és kreativitásáért ítélte az aranymedált. A szerző-illusztrátor 1949-ben a csehországi Brünnben született, jelenleg New Yorkban él.
   
A gyermekirodalom "kis Nobel-díjának" számító Andersen-díj védnöke II. Margit, Dánia királynője. A rangos nemzetközi díjat két kategóriában ítélik oda: a gyermekkönyvek íróit 1956 óta, illusztrátorait 1966 óta jutalmazzák kétévente.
   
A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magas színvonalú könyvkiadással rendelkező és irodalmi programokban bővelkedő nemzeteket fog össze, illetve néhány olyan országot is tömörít, amelyekben a gyermekkönyvek kiadása és terjesztése még "gyerekcipőben" jár ugyan, de a jobbító szándék úttörő jelentőséggel bír.
   
Az IBBY ajánlólistájára a tagországok gyermekirodalmának legkiválóbb alkotásai kerülnek fel. 2002-ben Nógrádi Gábor Petepite, 2004-ben Darvasi László Trapiti című regényét is felvették a listára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.