Szinte biztos

Mégiscsak van Gogh szedte a réti virágot, s a rózsát

Kutatók véleménye alapján végre biztosnak látszik, hogy Vincent van Gogh az alkotója egy hollandiai múzeum birtokában lévő, vitatott származású csendéletnek.

2012.03.20 10:50MTI

Az Otterlóban működő Kröller Müller Múzeum szerint röntgenvizsgálatok alapján és egy évi kutatás után egyértelművé vált, hogy a Csendélet réti virágokkal és rózsákkal című festményt valóban Vincent van Gogh készítette.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a kompozíció alatt az impresszionista irányzat egyik megteremtőjeként számon tartott van Gogh egy tanulmánya - két birkózó férfiról készült torzója - rejtőzik. Ez a mű - amelyről van Gogh egy fivérének, Theónak 1886 januárjában küldött levelében írt - azonban szabad szemmel nem észlelhető.

A csendélet 1974 óta van a holland múzeum birtokában, eredetét a festő kézjegyének helye és a vászon - egy méterszer 80 centis - mérete miatt vitatták.

Az alkotás stílusa némileg eltér van Gogh többi hasonló művétől, de a "bujább" természetű stílusra az is magyarázat lehet, hogy a művész a birkózó alakokra festette csendéletét.

A kép keddtől Vincent van Gogh egy másik virágos csendélete mellett látható a művész több igen neves munkáját birtokló múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.