Tönkre akarnák tenni?

Vita az egykori brémai tengeralattjáró-bunkerről

Emlékhellyé alakítják a következő években Európa második legnagyobb földalatti bunkerét, az 1940-es években épített brémai Valentint; az objektum használatát illetően vita alakult ki a szövetségi ingatlankezelő és a tartományi műemlékvédelmi hatóság között.

2012.01.07 21:20MTI

A bunker kezelője egy szövetségi cég, a Bima, amely a terület egy részét bérbe adná, hogy fedezze a betonkolosszus üzemeltetési költségeit. A tartományi műemlékvédők viszont ellenzik a tervet.

A Valentint Bréma északi részén, a Weser folyó partján építették. 1943 májusa és 1945 áprilisa között naponta mintegy 10 ezer munkás dolgozott a 4 négyzetkilométernyi területen. A bunker 426 méter hosszú, 97 méter széles és mintegy 33 méter magas, építéséhez 1,8 millió köbméter betont használtak fel. Több ezer kényszermunkás dolgozott az óriásbunker építésén, közülük mintegy 1300-an meghaltak. A gigantikus bunkerben azonban egyetlen tengeralattjárót sem szereltek össze, mert amikor már majdnem elkészült, a britek többször bombázták az üzemet, ezért az építkezést - a háború befejezése előtt néhány héttel - leállították.

A hatalmas létesítményben tavaly május elején háborús emlékhely nyílt. A tervek szerint a következő években információs táblákkal ellátott sétautat alakítanak ki a betonkolosszusban, emellett vezetéseket, interaktív kiállításokat és multimédiás rendszert terveznek.

Az elképzelések szerint a kényszermunkások emlékére a bunker közepén rendeznének be kiállítást. Az üzemeltetési költségek előteremtése érdekében a Bima egy eredetileg is bérbe adásra tervezett háromemeletes épületrész mellett szerezne bevételt további területek bérbeadásából. Mindez a tartományi műemlékvédelmi hivatal szerint tönkretenné a hatalmas csarnok karakterét. "A dimenziók nem érvényesülnének teljes valójukban" - mondta Georg Skalecki, a tartományi műemlékvédelmi hatóság vezetője, aki a bérbeadás ellen tiltakozva levelet írt a szövetségi hatóságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.