Biztonságos a Jekatyerinburg?

Nincs sugárveszély: megfékezték a tüzet az atom-tengeralattjárón

Megfékezték - bár még nem oltották el - a Jekatyerinburg orosz atomhajtóműves tengeralattjárón csütörtökön keletkezett tüzet, és továbbra sincs sugárzásveszély - közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium egyik szóvivője.

2011.12.30 10:04MTI

A legénység néhány tagja a hajó fedélzetén folyamatosan méri a hőmérsékletet, valamint a szén-dioxid koncentrációt. Nem mértek radioaktív sugárzást, a környék lakóit nem fenyegeti veszély. Hét személyt szállítottak kórházba, de állapotuk nem ad okot aggodalomra.

A tűz akkor keletkezett, amikor a tengeralattjáró nagyjavítása folyt a roszljakovói hajógyár dokkjában. A tüzet a technológiai előírások megsértése okozta. A hajóról már korábban minden fegyvert leszereltek, a reaktort leállították.

A ballisztikus rakéták indítására alkalmas Jekatyerinburgot még a szovjet időkben, 1985. december 30-án állították hadrendbe. Egy illetékes szerint a tűz nem érintette a hajó berendezéseit, gépszerkezetét, így a nagyjavítást elvégezve a következő évben ismét az északi orosz haditengerészeti flotta kötelékébe helyezhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.