Ritka élmény a zenekartól!

Zene és mese fonódik össze a Filharmonikusok koncertjén

Május 4-én, vasárnap délelőtt 11-kor és délután 3-kor ritka élményben lehet része annak, aki ellátogat a Művészetek Palotája Fesztivál Színházába - A Nemzeti Filharmonikusok ez évi ifjúsági sorozatának utolsó előadásán zene és mese kapcsolódik össze - mégpedig egy közismert, rendkívül népszerű darab és egy vadonatúj kompozíció segítségével.

2008.04.23 19:00ma.hu

A csodafa – ősbemutató a Nemzeti Filharmonikusok gyerekkoncertjén

Május 4-én, vasárnap délelőtt 11-kor és délután 3-kor ritka élményben lehet része annak, aki ellátogat a Művészetek Palotája Fesztivál Színházába. A Nemzeti Filharmonikusok ez évi ifjúsági sorozatának utolsó előadásán zene és mese kapcsolódik össze – mégpedig egy közismert, rendkívül népszerű darab és egy vadonatúj kompozíció segítségével.

Mindkettő azzal a céllal született, hogy megismertesse a gyerekekkel a hangszerek és a zenekar hangzását, kifejezési lehetőségeit, s mindkettőben narrátor meséli el a történetet.

Prokofjev darabja, a Péter és a farkas 1936-ban keletkezett, Orbán György A csodafa című szimfonikus meséje pedig hetven évvel később. Ő a Nemzeti Filharmonikusok felkérésére komponált egy bő húszperces művet Marianne Poncelet meséjére.

A belga írónő Yehudi Menuhin közvetlen munkatársa volt, s 1991 óta a Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány főtitkára. Meséjének magyar változatát Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító készítette el – a zeneszerző ezt a szöveget használta fel.

A mesélő szerepében Mácsai Pál lép színpadra, a Péter és a farkas narrátora Für Anikó lesz. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli.

Az Ünnepi Könyvhétre, a Csimota Kiadó gondozásában jelenik meg A csodafa meséjét tartalmazó, Takács Mari által illusztrált könyv, CD-melléklettel, amelyen nemcsak magát a művet lehet meghallgatni, hanem a hozzá fűzött magyarázatokat is, melyeket a darabból vett rövid részletek tesznek teljessé.

A május 4-i két hangverseny közönségének azonban nem kell még egy hónapot várnia: csak ezen a napon, a helyszínen megvásárolhatják a könyvet, a hozzá tartozó CD-vel együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.