Koncertek, könyv és kiállítás

85 éves a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Fennállásának 85. évfordulója alkalmából, április 5-én, szombaton este ünnepi koncertet rendez a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotájában.

2008.03.27 18:43ma.hu

1923-ban éppen ezen a napon, április 5-én adta első, bemutatkozó hangversenyét a Pesti Vigadóban az együttes jogelődje, a Székesfővárosi Zenekar, alapító karmestere, Bor Dezső vezényletével. A mostani, születésnapi koncerten négy magyar és egy „tiszteletbeli” magyar zeneszerző művei csendülnek fel, köztük Kadosa Pál III. zongoraversenye, melyet a magyar zeneéletben zongoristaként és pedagógusként is mély nyomot hagyó szerző két világhírű tanítványa, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső szólaltat meg – Ránki a mű szólsitájaként, Kocsis pedig a karmesteri dobogóról irányítva zenekarát. 

A Kocsis vezényelte esten elhangzik még Dohnányi Ünnepi nyitánya, Brahms I., III. és X. magyar tánca, Kodály Páva-variációi és Bartók Kossuth-szimfóniája. Ez utóbbi hallható – ugyancsak Kocsis és az NFZ előadásában – a Bartók Új Sorozat elsó CD-jén is, melyet megjelenése óta több rangos nemzetközi díjjal ismertek el, és amely az eladási statisztikák alapján éppen most lett aranylemez. A születésnapi hangversenyre jelenik meg a zenekar történetét bemutató, 228 oldalas, 500 képet tartalmazó Hang-Szálak című könyv is. 

Szintén az évfordulóhoz kapcsolódva, április 1-jén 18 órakor kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában, mely válogatást mutat be az elmúlt öt és fél évben a Nemzeti Filharmonikusok plakátjain szerepelt kortárs magyar műalkotásokból. Ugyanitt április 4-én 18 órakor az NFZ tagjaiból alakult Dominó vonósnégyes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.


Ápr. 5. 19.30 – ünnepi koncert a MŰPÁ-ban az NFZ fennállásának 85. évfordulója alkalmából (Kocsis, Ránki) + a zenekar történetét feldolgozó könyv megjelenése 

Ápr. 1. 18.00 – az NFZ születésnapjához kapcsolódva kiállítás-megnyitó a Virág Judit Galériában: válogatás kortárs magyar képzőművészek azon képeiből, melyek az elmúlt 5 és fél évben szerepeltek az NFZ plakátjain 

Ápr. 3. 15.00 – „házi ünnepség” a MŰPÁ-ban az NFZ egykori és jelenlegi tagjainak részvételével + egy jelentős új projekt bejelentése 

Ápr. 4. 18.00 – az NFZ tagjaiból alakult vonósnégyes koncertje a Virág Judit Galéria kiállítási terében

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.