A Bad Frankenhausen-i ferdébb, mint a pisai

Lebontják a ferde tornyot?

A Bad Frankenhausen-i ferde templomtorony részleges lebontásáról döntött a közép-németországi evangélikus egyház (EKM).

2011.12.01 08:19MTI

A türingiai torony jelenleg 4,5 méternyire dől az oldalára, így ferdébb, mint a pisai ferde torony.
   
Az EKM szerint a munkálatokat legkorábban december 7-én meg kell kezdeni. A városi tanács két nappal azelőtt dönthet arról, hogy az önkormányzat mégis átvenné-e egy euróért a tornyot, és aztán saját pénzen szanálná.
   
Az omlásveszély fokozatosan növekszik, ezért szükségszerű a lebontás - vélekedik az EKM.
   
Legutóbb a türingiai építési minisztérium elutasította a szanálás további támogatását, mivel nincs garancia a tartós stabilitásra. Ha a város meg akarja tartani a tornyot, saját költségvetési eszközeit is fel kell használnia.
   
Az EKM ugyanakkor kijelentette, hogy a szanálási projektet is támogatja azzal az összeggel, melyet eredetileg a lebontási munkálatokra szántak.
   
Az erőteljes elhajlás a toronytól keletre lévő földterület süllyedése miatt következett be. A toronytól északnyugatra pedig egy nagy fejtési gödör található az alaptalajban.
   
A templomot 1962 óta nem használja az egyház. Az EKM becslései szerint felújítása egymillió euróba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.