Kell nekik az eredeti camembert
Lázadnak a sajtkészítők Normandiában
A bíróságig is hajlandóak elmenni az eredeti camembert sajtot készítő normandiai mesteremberek, hogy megvédjék a nyers tehéntejből készült híres krémsajtjukat a pasztőrözött tejből készült ipari változattól.
2011.11.30 09:07MTIAz északnyugat-franciaországi tájegység kistermelői szerint a "gyárosok" az eredeti Camembert of Normandy termékmegjelöléshez hasonló, Camembert Made in Normandy megnevezéssel próbálnak hasznot húzni a krémsajt hírnevéből.
A Camembert of Normandy a "védett származási helyen előállított termékekre" (AOP) alkalmazott európai minősítés jelzése, amelyet 1983 óta kizárólag a krémsajt hagyományos készítői használhatnak. A hagyományőrző mesterek a normandiai tehenek nyers tejét használják, míg az ipari körülmények között előállított camembert sajtokat gyakran pasztőrözött - baktériummentes - tejből készítik, amelyet különböző területekről szereznek be, ezáltal is biztosítva a kész termék alacsony árát. (Mindettől függetlenül a Camembert Made in Normandy megjelölés helytálló, mivel a sajtot valóban a régióban készítik.)
A termékek közötti különbségek elmosódása miatti félelmében az AOP megjelölést használó sajtkészítők szövetsége úgy döntött, hogy még az év vége előtt "hírnév elbirtoklása" miatt keresetet nyújt be a krémsajtot ipari méretekben gyártók ellen, hogy azok ne használhassák a vitatott termékmegnevezést.
"Az emberek sokkal több figyelmet fordítanak a csomagolás színére, a megszokott rusztikus megjelenésére vagy az almafa alatt álló tehén képére" - magyarázta Charles Pernin, a francia fogyasztóvédelmi hatóság (CLCV) munkatársa.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 7:07 Közel 600 millió forintos fejlesztéssel megújult a herceghalmi Abacus hotel
- 6:07 Mazars: Ez gyakorolhat hatást a magyar gazdasági környezetre
- 5:06 Új kiállítással bővül a Hungexpo kínálata
- 4:05 NAK: megalakult a 'mentes' termékek munkacsoportja
- 3:05 Továbbra is népszerű, de átalakult a borravaló intézménye egy felmérés szerint
- 2:04 MOHU átadta az első új hulladékudvarát Esztergomban
- 1:03 Az Európai Bizottság tájékoztatást kér az X közösségi platformtól a tartalommoderációs források csökkentéséről
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06