Kell nekik az eredeti camembert

Lázadnak a sajtkészítők Normandiában

A bíróságig is hajlandóak elmenni az eredeti camembert sajtot készítő normandiai mesteremberek, hogy megvédjék a nyers tehéntejből készült híres krémsajtjukat a pasztőrözött tejből készült ipari változattól.

2011.11.30 09:07MTI

Az északnyugat-franciaországi tájegység kistermelői szerint a "gyárosok" az eredeti Camembert of Normandy termékmegjelöléshez hasonló, Camembert Made in Normandy megnevezéssel próbálnak hasznot húzni a krémsajt hírnevéből.

A Camembert of Normandy a "védett származási helyen előállított termékekre" (AOP) alkalmazott európai minősítés jelzése, amelyet 1983 óta kizárólag a krémsajt hagyományos készítői használhatnak. A hagyományőrző mesterek a normandiai tehenek nyers tejét használják, míg az ipari körülmények között előállított camembert sajtokat gyakran pasztőrözött - baktériummentes - tejből készítik, amelyet különböző területekről szereznek be, ezáltal is biztosítva a kész termék alacsony árát. (Mindettől függetlenül a Camembert Made in Normandy megjelölés helytálló, mivel a sajtot valóban a régióban készítik.)

A termékek közötti különbségek elmosódása miatti félelmében az AOP megjelölést használó sajtkészítők szövetsége úgy döntött, hogy még az év vége előtt "hírnév elbirtoklása" miatt keresetet nyújt be a krémsajtot ipari méretekben gyártók ellen, hogy azok ne használhassák a vitatott termékmegnevezést.

"Az emberek sokkal több figyelmet fordítanak a csomagolás színére, a megszokott rusztikus megjelenésére vagy az almafa alatt álló tehén képére" - magyarázta Charles Pernin, a francia fogyasztóvédelmi hatóság (CLCV) munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.