Félelem borítékolva

Nem kellettek a nőknek - gyáva férfiaknak fehér a tolla

Borítékolt fehér tollat, háborús jelképet találtak a minap Nagy-Britanniában egy levéltár archívumában.

2011.11.30 12:32MTI

A fehér toll mögött nem indiántörténet húzódik, hanem brit szokás: azok kaptak madártollat, akik az I. világháborúból (1914-18) kihúzták magukat - vagy akikről legalábbis ezt hitték.

A háború kitörése után nagyon hamar megalakult a Fehér Toll Rendje, amely arra buzdított nőket, hogy ajándékozzanak fehér tollat azoknak a férfiaknak, akik nem katonai egyenruhában vannak - ezzel próbálta a szervezet élénkíteni a férfiúi belépési kedvet a hadseregbe.

A gyávaság jelképét azonban nemcsak közvetlenül, női kézből kaphatta meg valaki, hanem postai úton, levélben is. A minap lelt tollas boríték igencsak ritka, mivel a címzettek érthetően igyekeztek azonnal megsemmisíteni billogukat, így nemigen maradt fenn ilyen megszégyenítő iromány, különösen nem tollastul.

William Weller azonban megtartotta, ő kapta a küldeményt. Talán azért nem égette, vagy dobta el, mert okkal-joggal nem ment a frontra. Az I. világháború idején 40-es éveiben járt, de egészsége nem engedte, hogy bevonuljon. Ugyanakkor építészként közvetve sokat tett a harcolókért, mivel acélipari munkásoknak épített házakat.

A csaknem évszázados levél Wolverhampton városának archívumából került elő. Küldője tudatta, hogy Weller kiérdemelte a lövészárkot mesterien megúszók legnemesebb érdemrendjének kitüntetését, és a levelet gúnyból így írta alá: A Chicken Heart - azaz magyarul Egy Nyúlszívű. Szó szerint viszont csirkeszívű, ezért a baromfiság okán toll, nem pedig nyúlszőrszál a mellékelten borítékolt szimbólum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.