Kiállítás a Természettudományi Múzeumban

Dinók és ásványok Budapesten

A magyar dinókkal, világító ásványokkal és drágakövekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők szombattól a Magyar Természettudományi Múzeum két új állandó kiállításán Budapesten.

2011.11.18 22:30MTI

Az Eltűnt világ – A dinoszauruszok kora Magyarországon című tárlaton testrekonstrukciók, teljes csontvázak és eredeti leletek várják a látogatókat, egyebek mellett a Hungaroszaurusz és a Pneumatoraptor teljes csontváza, valamint a világszenzációnak számító Ajkaceratops koponyarekonstrukciója. Az érdeklődők egy hídon átsétálva figyelhetik meg, amint az életnagyságú őskrokodil, az Iharkutosuchus kimászik a vízből.

A különleges látványt a folyóparti mocsár fajai teszik felejthetetlenné: 4 méteres Hungarosaurus tormai, 2 méteres növényevő dinoszaurusz, egy Rhabdodontida és a pulykanagyságú Pneumatoraptor fodori. A kréta időszaki mocsár fölött óriási, mintegy 6 méteres repülő hüllő, a Bakonydraco galaczi portyázik. A közönség valamennyi, az iharkúti lelőhelyről előkerült őshüllő- és dinófaj eredeti leleteit megtekintheti a kiállításon.
   
A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a Microsoft Surface interaktív számítógépes technikát is: a speciális program segítségével bárki beléphet a dinók eltűnt világába, a kontinensek mozgatásával a Föld hajdani képével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A "dinoöltöztető" játékban a dinók csontjait kell összerakni, a csontvázra izmokat és bőrt helyezni, hogy életre keljen két magyar dinoszaurusz.
   
A Titkok a föld alól – Bemutató az Ásvány- és Kőzettár gyűjteményeiből című tárlaton kiemelkedő látványosságnak számít a múzeum legnagyobb ásványpéldánya, a "Nagyapó" névre keresztelt füstkvarc, ezen kívül egy brazíliai ametiszt és egy malachit, melyet Semsey Andor adományozott a múzeumnak. Az ásványvilág speciális képviselői, a világító ásványok és a drágakövek is a kiállítás szerves részét alkotják.
   
Négy új foglalkoztató terem is nyílt a múzeumban: az óvodás és kisiskolás korosztály számára, a 10 éven felülieknek, a 3 éven aluliaknak és a fogyatékkal élőknek - - ismertette Holler Judit, a Közönségszolgálati Osztály vezetője pénteken. A nagyobbak a többi között csontokkal, maradványokkal, állatok koponyáival és táplálkozásnyomokkal ismerkedhetnek meg, a foglalkozásokon használhatják a mikroszkópokat, csipeszeket és nagyítókat. A "lila" teremben a vakok és gyengénlátók kitömött állatokat és maketteket tapinthatnak, tájékozódásukat követősáv és Braille-írás segíti.

Az Új Széchenyi-terv támogatásával (198 millió forint) lehetővé vált, hogy a Lovardában új kiállítások, foglalkoztató terek épüljenek. A Kézbe vehető természet. Interaktív kiállítások, saját élmények a Föld történetéből és a Kárpát-medence természeti kincseiből a Magyar Természettudományi Múzeumban című pályázat keretében megvalósuló új állandó kiállítások közül 2011. március 1-jén már megnyílt a Sokszínű ÉLET - Felfedező úton a Kárpát-medencében című tárlat. A pályázat megvalósításának II. ütemében pénteken két új állandó kiállítás nyílt, és átadták a természetrajzi műhelyeket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.