Igaz történet

A VII. kerületben forog a Mona Lisa elrablásáról szóló film

Picassóról és a Mona Lisa elrablásáról szóló spanyol játékfilm forog a budapesti VII. kerületben: a Fernando Colomo rendezte alkotás jelenleg a Picasso banda címet viseli.

2011.11.18 10:05MTI

Mint a rendező elmondta: a film igaz történeten alapul, de sok fikciós elemet is beépítettek a forgatókönyvbe.

A budapesti Róth Miksa Emlékházban rendezték be Picasso műtermét, de itt készülnek a századelő Párizsának kocsmajelenetei is. A játékfilmet november 8-án kezdte el forgatni Fernando Colomo, a stáb dolgozik majd a Műcsarnokban, a Néprajzi Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban és a Budai Várban is. Ez utóbbi két helyszín a párizsi Louvre-t fogja megjeleníteni - mondta el az MTI-nek Major István, a produkció társproducere, a filmet gyártó magyar Filmteam alapítója.

Felidézte, hogy korábban számos spanyol filmben, köztük reklámfilmekben dolgoztak, "jó hírük" miatt keresték meg őket a Picasso bandával. "Tavaly készítettük az El Ángel de Budapest (Budapest angyala) című tévéfilmet, aminek nagy sikere lett odakint, több díjat is kapott" - magyarázta Major István, hozzátéve, a kedvező árak és a filmtörvény által biztosított adókedvezmény is nagy csáberőt jelent a külföldi filmeseknek. "Budapest tökéletes a századelős Párizs ábrázolására, ez köztudomású a filmesek között" - mutatott rá.

Major István elmondta: a film 2,4 millió euróból forog, a bemutató valószínűleg jövő ősszel lesz. A produkcióban magyar színészek is feltűnnek majd, például Für Anikó és Tompa Eszter. Az operatőr neve az Almodóvar-filmekből lehet ismerős a magyar nézők számára, ő az Európai Film-díjas José Luis Alcaine, a díszlettervező pedig az Oscar-díjra is jelölt Patrice Vermette - mutatott rá Major István. A producer elárulta, hogy mivel Picassóról szól a film, a festő szinte összes híres festményét reprodukálták - ez körülbelül kétszáz darab képet jelent. "Az eredetikkel nyilván nem forgathatunk, így ezeket a reprodukciókat fogjuk használni a múzeumokban is" - tette hozzá.

Fernando Colomo a forgatás szünetében az MTI-nek arról beszélt, hogy jelenleg egy kocsmajelenetet vesznek fel. "Mondhatjuk, hogy ez Picassónak és baráti társaságának a törzshelye. Ezért is raktunk ki ennyi reprodukciót" - mutatta be a díszleteket.

A történet magvára egy Picasso-életrajzban bukkant. 1911-ben, amikor a Louvre-ból ellopták a Mona Lisát, a hatóságok a festőt és barátját, Guillaume Apollinaire-t gyanúsították meg a bűncselekménnyel, Picassót meghurcolta a sajtó, a költőt pedig le is tartóztatták egy hétre. Felidézte, hogy a munkálatokat mintegy hét évnyi kutatómunka előzte meg, és mivel a száz éve történt eseményekről nem sok információ látott napvilágot, valós történeten alapuló fikciót forgatnak. A rendező egyelőre nem kívánta meghatározni a film műfaját, bár megjegyezte, lesznek benne vígjátéki, drámai és krimi elemek is.

A forgatás francia nyelven zajlik, Spanyolországban szinkronizálva, illetve feliratozva kerül majd a mozikba. (A hazai premier még kérdéses.) A színészekről elmondta, hogy a Picassót alakító Ignacio Mateost már egy éve kiválasztotta a szerepre, viszont a francia Pierre Bénézit, aki Apollinaire játssza, csak a forgatás előtt egy héttel került a produkcióba. Megjegyezte, mindkét döntésében szerepet játszott a fizikai hasonlóság is. A további szerepekben Lionel Abelanski (Max Jakob), Raphaelle Agogue (Fernande Olivier), Jordi Vilches (Manolo Hugué), Louise Monot (Marie Laurencin), Stanley Weber (Georges Braque) és Tony Gaultier (Henry Matisse) tűnik fel.

A korábban a Barbár évek és a Granadától délre című filmekkel nevet szerzett alkotó arról is mesélt, hogy még sosem járt Magyarországon, a látványtervező, Patrice Vermette győzte meg, hogy az 1910-es évek Párizsának felidézéséhez Budapest lesz a legalkalmasabb. "Két hónapja itt élek, és sikerült felfedeznem Budapestet, nagyon szépnek tartom. Az emberek is nagyon kedvesek, sokkal nyugodtabbak, mint a spanyolok" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.