Imádságos hangulat

A világ vallásai Assisibe mennek

XVI. Benedek pápa és a világvallások háromszáz képviselője kötelezte el magát a béke mellett csütörtökön Assisi városában, a II. János Pál által 1986-ban vezetett béketalálkozó 25. évfordulóján.

2011.10.27 15:36MTI

A Szent Ferenc építette Porziuncola templomát őrző Santa Maria degli Angeli bazilikában olaszul, a világnyelveken és távoli földrészek ismeretlen nyelvein - fordítás nélkül - tartott felszólalásokat a bazilika előtti téren zarándokok tömege hallgatta.

Mint Várnai Jakab ferences teológiatanár, a Sapientia hittudományi egyetem tanára Assisiből elmondta, "minden felszólalás az elmúlt negyed évszázad számvetéseként hangzott elsősorban vallási és lelki szempontból.

A világvallások mostani találkozója nem az évforduló puszta megemlékezésének számít, a mának szól. Az az üzenete, hogy a vallás nem fenyegetés a békére. Ez egyértelműnek tűnhet, mégis sokan gondolják még úgy ma is, hogy a vallási elkötelezettségtől egyenes út vezet a fanatizmus és a terrorizmus felé".

Várnai Jakab hozzátette, XVI. Benedek "kritikusan és kiméletlenül" elemezte a mai világ és a mai ember helyzetét, azt hangsúlyozva, hogy az utóbbi huszonöt év alatt szerzett "jólétet és demokráciát megüresedett emberek kapták ajándékba".

Az olasz sajtó kiemelte, hogy a világ vallási vezetői nem vállalkoztak közös imára. Várnai Jakab ezt úgy kommentálta, hogy valójában 25 évvel ezelőtt sem volt közös imádság, és az a tény, hogy "vallások vezetői elmélyülten hallgatják egymást egy templomban, imádságos hangulatot teremt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.