Új szolgáltatás: hulladékos pacsirta és kecske

Kiránduljon szeméttelepre Bécsben!

A bécsi Városháza illetékes ügyosztálya Ausztria legnagyobb hulladéklerakójába, a Deponie Rautenwegbe szervez kirándulásokat az érdeklődőknek hétvégente. A szemétlerakó telep a szigorúan védett búbos pacsirta és egy kecskecsorda lakhelye is.

2011.07.14 11:37ma.hu

Új szolgáltatásként Bécs egyetlen városi tulajdonában lévő szemétlerakó telepére, a Deponie Rautenwegre szerveznek kirándulásokat hétvégente. A másfél órás túra során szakemberek kísérik a látogatókat, akik mindent megtudhatnak az osztrák főváros hulladékgazdálkodásáról. A kirándulásra hétfőtől péntekig lehet jelentkezni, a vállalkozó szelleműeket shuttle-buszok szállítják a helyszínre az U1 metró megállójától.

A csaknem 60 hektáros területet 1966 óta használják szemétlerakásra, az egykori bányagödör 14 millió köbméter hulladék befogadására alkalmas. 2009 óta már csak a hulladékégetésből visszamaradó anyagot tárolják itt.

Szintén a területen kapott helyet a téli síkosságmentesítéshez használt kőzúzalék- újrahasznosító üzem is, ahol átszitálják és átmossák a szezon végén az utakról összesöpört kőzúzalékot, hogy a következő évben ismét felhasználható legyen.

A lerakón prominens szemetet is őriznek: ide hordták az 1976-ban összedőlt Reichsbrücke darabjait, amelyekről később teljesen megfeledkeztek. A kőtömböket 2007-ben fedezték fel újra. Az egyik gránittömböt az MA48 munkatársai szerencsekövekké aprították és jótékonysági céllal eladták a Bécsi Christkindlmarkton. Szintén kuriózumnak számít a depónia történetében a fanatikusoknak az a csoportja, akik úgy gondolták, hogy ide kerülnek az abortált magzatok, és emlékművet akartak állítani nekik. Erre végül nem került sor. A hulladéklerakónak szokatlan lakói is vannak: nemcsak a szigorúan védett búbos pacsirták érzik itt kiválóan magukat, hanem egy pinzgauer kecskecsorda is. Az állatok 1993-ban kerültek ide, amikor egy állatorvosnő helyet keresett a kihalástól veszélyeztetett kecskefajnak, amelyből akkor már csak 190 példány élt egész Ausztriában. Végül négy állatot helyeztek el itt. 2003-ban már 23 példányt számlált a csorda, időközben pedig mintegy száz utódukat eresztették szabadon a természetes élőhelyükön. A kecskék gyorsan belopták magukat nemcsak a látogatók, de a telep munkatársainak a szívébe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.