A nyeremény: kirándulás

Rajzpályázat a dévai árvák számára

Negyvennégy erdélyi árvaházból, gyermekotthonból több mint ezerhatszáz alkotás érkezett arra a rajzpályázatra, amelyet egy adományakció keretében hirdettek meg: a pályázat győztesei kirándulni mehetnek majd.

2011.02.22 09:20MTI

A szervező, Jendrolovits Gábor Szekszárdon élő, Budapesten dolgozó vállalkozó. Kilenc éve járja Erdélyt, szervez évente több karitatív akciót, amelyek során a Magyarországon gyűjtött adományokat árvaházakba, gyermekintézményekbe viszik.
   
"Amíg volt határ, több mint ötven ki- és belépés szerepelt az útlevelemben, azóta nem számolom" - mondta az MTI-nek Jendrolovits Gábor. Közlése szerint a "csúcs" 2009-ben volt, akkor tizenhárom tonna tartós élelmiszert, tisztítószert szállítottak a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott otthonokba. Minden évben a Mikulás-túra a legjelentősebb, amikor végigjárva az árvaházakat megajándékozzák az ott élő gyereket. A gyerekek gyakran rajzokkal köszönik meg az adományokat, amelyeket aztán az adományozóknak továbbítanak. A rajzpályázat ötlete is innen származik.
   
Böjte atya otthonaiban tavaly tették közzé a felhívást, decemberben pedig elhozták a pályamunkákat. Az eredmény: ezerhatszáznál is több rajz és egyéb képzőművészeti alkotás negyvennégy otthonból. Ezek értékelésére a paksi Energetikai Szakközépiskolát (ESZI) kérte fel Jendrolovits Gábor, mert az iskola egyik helyszíne a gyűjtéseknek. Miután a szervező Tolna megyei, az adományok nagy része innen származik. Egyik támogatója a paksi atomerőmű, illetve annak bázisiskolája, az ESZI.
   
A paksi középiskola diákjai három éve kapcsolódtak be a karitatív kezdeményezésbe, két éven át mikuláscsomagokat, tavaly tartós élelmiszert gyűjtöttek.
   
A rajzpályázat értékelése nem volt egyszerű feladat, legszívesebben mindenkit díjazásra javasoltak volna - árulta el a szervező pedagógus, Steinbachné Horváth Mária. - Több mint nyolcvan diák adta le szavazatát, de az értékelésben a pedagógusok is szerepet vállaltak. Három kategóriában választották ki a jutalmazásra érdemes műveket: azokat az otthonokat, ahonnan a legtöbb színvonalas munka érkezett, a legjobb egyéni alkotásokat, illetve azokat, amelyekből a tervek szerint képeslap készülhet.
   
Jendrolovits Gábor tájékoztatása szerint március 11-én kelnek útra, hogy elvigyék a jutalmakat. "Ahogy nézem a listát, Erdély minden zegzugába el kell mennünk" - jegyezte meg.
   
A tíz kiválasztott otthon kézpénzt kap, amelyet kirándulásra használhatnak. Azért arra, mert a megélhetésre valót a szervező tapasztalatai szerint mindig elő tudják teremteni, de legtöbb gyerek még soha nem utazhatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.