Condoleezza Rice elnézést kért

Obama, McCain és Clinton útlevéladataiba is jogtalanul betekintettek

Barack Obama mellett a másik demokrata elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton, valamint John McCain, a már biztosra vehető republikánus elnökjelölt útlevéladataiba is jogtalanul betekintettek az amerikai külügyminisztérium alkalmazottai - jelentette az ABC televízió pénteken.

2008.03.21 19:22MTI

Condoleezza Rice külügyminiszter ugyanaznap kért elnézést telefonon Obamától az ügyben. Először, még az előző nap ugyanis az derült ki, hogy Obama adatai között kutakodtak külügyi szerződéses munkatársak. McCain és Clinton esetében az adatsértésre pénteken derült fény az Obama ügyében indított vizsgálat során.

A miniszter - aki időközben Clintontól is elnézést kért - Sean McCormack szóvivő útján közölte: az ügy kivizsgálása elsőrendű szempont, teljes körű ellenőrzést rendel el. A washingtoni külügyminisztérium egy-egy szerződéses munkatársa január 9-én, február 21-én és március 14-én kíváncsiskodott Obama adatai között. A vétkesek közül kettőnek már felmondtak, a harmadik fegyelmit kapott. Az ügy mindenekelőtt azt a kérdést veti fel, hogy az illegális adatkeresések mögött politikai indíték húzódik-e.

"Közöltem (Obamával), hogy elnézést kérek, és elmondtam, hogy engem is nagyon felzaklatna (egy ilyen eset)" - tájékoztatott újságírókat Condoleezza Rice, aki telefonon beszélt az afro-amerikai jelöltaspiránssal. Rice kifejtette: különösen aggasztó, hogy az ügyben nem értesítették azonnal a minisztérium vezetőit. Bill Burton, Obama kampányszóvivője előzőleg "a biztonsági előírások és a magánszféra felháborító megsértését" emlegette, és alapos vizsgálatot követelt. Mint mondta, tudni szeretné, hogy a minisztérium miért várt ilyen sokáig a jogsértés nyilvánosságra hozatalával.

Rice állítólag csak csütörtökön szerzett tudomást az ügyről. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a három jogsértő külügyi alkalmazott hozzáférhetett-e az útlevélkérelemkor igényelt alapadatokon - név, állampolgárság, életkor, társadalombiztosítási szám, születési idő és hely - kívül egyéb információkhoz is.

Az útlevélfeljegyzések között az illegális betekintők Obama múltjában kutakodhattak: megtudhatták, mikor és honnan folyamodott útlevélért, és milyen országokba utazott. A legérzékenyebb adat a társadalombiztosítási szám, annak alapján ugyanis le lehet kérni egy személy banki hiteljelentéseit és egyéb személyes információkat. Sean McCormack külügyi szóvivő közölte, hogy a jogsértésekre belső komputeres ellenőrzés során derült fény.

A kiemelt személyek adataihoz való hozzáférést a számítógépes rendszer nyomon követi: a rendszerfelügyelők értesítést kapnak, ha valaki indokolatlanul beletekint az adatokba. Az ügy arra az 1992-es esetre emlékeztet, amikor egy republikánus párti politikai kinevezett a külügyminisztériumban Bill Clinton útlevéladataiba lesett bele titokban, amikor a demokrata elnökjelölt George H. W. Bush elnök kihívója volt. A vizsgálat során kiderült, hogy az illető Clintonnal szemben felhasználható adatok után kutatott, miután olyan hír járta, miszerint Clinton fel akarta adni amerikai állampolgárságát, hogy elkerülje a vietnami háborús behívót. A jogtalan adatkeresés ügyében vizsgálatot indított a minisztérium belső főfelügyelője.

A tárca nem hozta nyilvánosságra a szóban forgó alkalmazottak nevét, sem azt, hogy melyik két cégtől szerződtette őket a külügyminisztérium. Mivel két személytől már megváltak, a főfelügyelő csak korlátozott vizsgálatot végezhet; felmerült annak a lehetősége, hogy az ügybe a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is bevonják. Sean McCormack külügyi szóvivő pénteken azt mondta, hogy az Obama adataiba bepillantó három alkalmazott között, egyelőre úgy tűnik, nincs kapcsolódás: három különböző útlevélhivatalban dolgoztak Washingtonban. Az alkalmazottak politikai nézeteiről nincs tudomás, és arról sem, hogy politikai feladatot hajtottak volna végre. A szóvivő szerint az alkalmazottak talán mindenféle mögöttes szándék nélkül, pusztán saját kíváncsiságuk kielégítésére leselkedtek az adattárban.

McCormack úgy értékelte, hogy a minisztérium számítógépes ellenőrző rendszere kiállta a próbát, a gond az, hogy az ügyben sokáig nem történtek lépések. Az ABC értesülése szerint korábban már történtek hasonló illegális adatkutatások, de nem politikai személyiségek körül. Az utóbbi nyolc hónapban legalább két esetben mondtak fel alkalmazottaknak, amiért hollywoodi hírességek adatai között kutattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.