A papírforma érvényesült

Obama magabiztosan nyerte a mississippi előválasztási fordulót

Az afro-amerikai Barack Obama szenátor magabiztosan nyerte a keddi előválasztást a demokrata párti elnökjelöltségért folyó versenyben a jelentős fekete lakossággal rendelkező déli Mississippi államban.

2008.03.12 07:14MTI

A papírforma érvényesült: az illinois-i szenátornak az összes közvélemény-kutató intézet nagy arányú győzelmet jósolt a Mexikói-öböl partján fekvő államban, ahol az országban legmagasabb, 37 százalékos a fekete lakosság aránya. A CNN és a Fox News hírtelevízió a közép-európai idő szerinti hajnal 1 órai urnazárás után 20 perccel - már 1 százaléknál kisebb feldolgozottság mellett - Obamát hirdette ki győztesnek. 

Az adatok 60 százalékos ismereténél Obama 57-41 arányban vezetett Hillary Clinton előtt. A felmérések szerint a választók döntően bőrszín alapján szavaztak: a feketék 90 százaléka Obamára, a fehérek 70 százaléka Hillaryra voksolt. Mississippi 33 elkötelezett, vagyis az aspiránsok között a végeredmény arányában szétosztandó küldöttet (delegátust), továbbá 7 el nem kötelezett, vagyis elvben a saját belátása szerint voksoló szuperdelegátust küld az augusztusi jelöltállító pártkonvencióra.
 
A február 5-i szuperkedden a két szenátor között nagyjából döntetlen eredmény született. Ezután Obama zsinórban 11 fordulót nyert meg, győzelmi sorozatát Clinton csak múlt kedden tudta feltartóztatni: csekély arányú, de jelképes győzelmeket aratott a népes Texasban és Ohióban. A múlt szombati wyomingi jelölőgyűléseken azonban ismét Obama diadalmaskodott és Mississippiben újra ő nyert. 

Miközben a republikánus oldalon már eldőlt a verseny - John McCain szenátor megszerezte a jelöltséghez szükséges számú küldöttet - a két demokrata jelöltaspiráns küzdelme eldurvulni látszik. Kedden már mindkét szenátor Pennsylvaniában kampányolt; a 188 küldöttet adó államban rendezik meg a következő előválasztási fordulót április 22-én. 

Clinton azzal támadta egy gyűlésen riválisát, hogy ígéretei nincsenek összhangban tetteivel. Obama tanácsadói pedig azzal vádolták a volt first ladyt, hogy negatív kampányt folytat. Az Obama-stáb azért is Clintonnak esett, mert Hillary egy ismert támogatója, az 1984-es alelnökjelölt Geraldine Ferraro úgy nyilatkozott: ha Obama fehér vagy nő volna, nem lehetne jelenlegi helyzetében, szerencsés, hogy eljutott idáig. Clinton azonnal elhatárolódott Ferraro véleményétől.


A demokrata jelöltségért évtizedek óta nem volt ennyire szoros a verseny: soha nem volt még ekkora esélye, hogy egy nő vagy egy fekete legyen az amerikai elnök. A versengés gyors befejeződésére - ezt a párt és a leendő demokrata jelölt érdekében sok demokrata vezető szorgalmazza - nincs kilátás: Clinton már Texas előtt világossá tette, hogy akkor sem adja fel a küzdelmet, ha ott veszít. Obama pedig hétfőn ábrándította ki azokat, akik titkon egy Clinton-Obama nyerő párosban reménykedtek: közölte, esze ágában sincs Clinton mellett alelnökjelölt lenni. 

A számítások szerint egyik aspiránsnak sincs esélye, hogy a júniusig tartó előválasztási periódusban megszerezze a jelöltséghez szükséges 2024 küldöttet, a döntés így valószínűleg a 795 szuperküldöttre marad. "Minél tovább tart ez a kampány, annál nehezebb lesz egyesülni és begyógyítani a sebeket" - fogalmazott a minap Bob Casey, Pennsylvania szenátora. 

Nancy Pelosi házelnök, aki a denveri jelöltállító pártkongresszus levezénylője lesz, azt mondta: a demokrata szavazók az előválasztásokon és a helyi jelölőgyűléseken remélhetőleg egyértelművé teszik, hogy kit szeretnének jelöltnek. Mississippiben kedden republikánus előválasztást is tartottak: a rivális nélkül maradt McCain szerezte meg a szavazatok 79 százalékát, a korábban visszalépett Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 13 százalékot kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.