Megbánásának adott hangot lemondó nyilatkozatában

Lemond egy Obama-tanácsadó, aki szörnyetegnek nevezte Clintont

Lemondott pénteken Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns egy tanácsadója, amiért szörnyetegnek nevezte az afro-amerikai szenátor riválisát, Hillary Clintont.

2008.03.07 19:34MTI

Samantha Power harvardi professzor 14 hónapig segítette az illinois-i szenátort külpolitikai tanácsadóként, munkájáért nem fogadott el fizetést. "Mély megbánásának" adott hangot lemondó nyilatkozatában, kifejezve, hogy "megbocsáthatatlan megjegyzést" tett a volt first ladyre, akit egyébként, mint azt korábban többször kinyilvánította, nagyra értékel. Power bocsánatot kért Clintontól, valamint Obamától is, és közölte: szavai nincsenek összhangban az Obama-kampány szellemével, hangnemével és szándékával.

A tanácsadó egy skót lapban hétfőn megjelent interjúban fogalmazott nyersen Clintonról. "Egy szörnyeteg (...) bármilyen szintre képes lealacsonyodni" - idézte őt a The Scotsman című lap. Az interjút átvette egy amerikai portál, miután Obama elhatárolódott tanácsadója véleményétől. Clinton stábja azonnal Power lemondását követelte. "Obama szenátor változásra szólít fel, újfajta politizálásra (...) ez a lehető legrosszabb politizálás" - mondta a Clintont támogató Gregory Meeks New York-i képviselő.

Howard Wolfson, a volt first lady szóvivője elmondta: a Clinton-stábból is eltávolították azokat, akik közreműködtek annak híresztelésében, hogy Obama gyerekkorában kábítószerezett, illetve hogy muszlim vallású. Barack Obama szerdán ígéretet tett: a jövőben agresszívabb kampányt fog folytatni vetélytársával szemben. Az afro-amerikai szenátor rosszallását fejezte ki azzal a "nagyon negatív" kampánnyal kapcsolatban, amelyet Clinton indított ellene a korábbi napokban.

Megítélése szerint ez a negatív kampány szerepet játszott abban, hogy visszaesett a lendülete. Az előző napi előválasztások négy államából háromban - Texasban, Ohióban és Rhode Islandben - Clinton szerezte meg a győzelmet. A Los Angeles Times szerdai kommentárjában úgy fogalmazott: már a múlté a könnyes szemű, elérzékenyülő Hillary, aki két hónapja, New Hampshire-i győzelme előtt "emberi arcának" megmutatásával szerzett szavazatokat. A múlté az a Hillary is, aki két hete egy vitán mennydörgő tapsot kapott, amikor kifejezte, büszke, hogy Obama ellen harcolhat. A volt first lady új hangja dühösebb, támadásai élesebbek és negatívabbak - írta akkor a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.