Agresszív kampányra készül a szenátor

Obama: ha harc, legyen harc

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Barack Obama szenátor szerdán ígéretet tett: az eddigieknél agresszívabb kampányt fog folytatni vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben.

2008.03.06 07:07MTI

Az afro-amerikai szenátor Chicagóban újságíróknak rosszallását fejezte ki azzal a "nagyon negatív" kampánnyal kapcsolatban, amelyet a volt first lady indított ellene az utóbbi napokban. Megítélése szerint ez a negatív kampány szerepet játszott abban, hogy visszaesett a lendülete. Az előző napi előválasztások négy államából háromban - a népes Texasban és Ohióban, továbbá Rhode Islandben - Clinton szerezte meg a győzelmet. 

A Los Angeles Times szerdai kommentárjában úgy fogalmazott, hogy már a múlté a könnyes szemű, elérzékenyülő Hillary, aki két hónapja, New Hampshire-i győzelme előtt "emberi arcának" megmutatásával szerzett szavazatokat, és a múlté az a Hillary is, aki két hete egy vitán mennydörgő tapsot kapott, amikor kifejezte, büszke, hogy Obama ellen harcolhat. A volt first lady megtanulta, hogy a jelszavak háborújában miként állítsa szembe "tapasztalatát" Obama "változásával": új hangja dühösebb, támadásai élesebbek és negatívabbak, egy ízben azt üzente vetélytársának, hogy szégyellje magát egy szerinte méltatlan kampányüzenet miatt. 

arack Obama azt mondta, Hillary úton-útfélen tapasztalatát hangoztatja, különösen a külpolitika és a válságkezelés terén. "Azt hiszem, meg kell vizsgálni ezt az állítást, nem csak hagyni, hogy hajtogassa, amit jó ideje tesz" - mondta.

Az illinois-i szenátor eddig arra korlátozta üzenetét: külpolitikai téren ő jobban kezelné az ügyeket, amit az támaszt alá, hogy jobb az ítélőképessége, hiszen Clintonnal szemben kezdettől fogva ellenezte az iraki háborút. Most viszont már gúnyt űzött abból, hogy Hillary azt állítja, külpolitikai tapasztalatot szerzett, akikor nyolc évig first lady volt. "Mi is ez a tapasztalat? Tudom, hogy az mondja, 80 országot meglátogatott. De nem egészen világos, mit is csinált: szerződésekről tárgyalt, esetleg válságkezelésben jeleskedett?" - kérdezte. 

Obama szerint Clintonnak azt az állítását is górcső alá kell venni, miszerint őt már tesztelték, erkölcsi, átláthatósági és egyéb tekintetben jobban állná a sarat a republikánus támadásokkal szemben. "Ezt is meg kell vizsgálni" - hangoztatta Obama. A fekete szenátor Clintonnak azt az érvét is elutasítja, hogy azok a nagy államok az igazán fontosak, ahol ő győzött, és az Obamát támogató sok kisebb állam viszont nem annyira. 

"Ez furcsa számolási mód, nincs valami sok értelme" - mondta. Elemzők az előválasztási versengés eddigi heteiben figyelmeztettek: a negatív kampány nagyon könnyen visszafelé sülhet el, különösen ha egyazon párt képviselőiről van szó. Obama eddigi legerősebb üzenete és fegyvere a pártokon és a szembenálláson való felülemelkedés volt. 

Clinton viszont kampánygyűlésein gyakran állítja be magát olyan "harcosnak" és "cselekvőnek", aki kész például szembeszállni a nagyvállalati és egyéb érdekekkel, ha a dolgozó osztály érdekeinek védelméről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.