Egyre szorosabb a küzdelem....

Barack Obama nyerte a wyomingi előválasztási fordulót

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó szoros küzdelemben Barack Obama nagy előnnyel szerezte meg az elsőséget a wyomingi előválasztási fordulóban szombaton.

2008.03.09 09:03MTI

Az afro-amerikai szenátor 59-40 arányú győzelmet szerzett vetélytársával, Hillary Clinton-nal szemben, így némileg visszanyerte lendületét, amelyet a volt first lady a keddi fordulóban - Texas, Ohio és Rhode Island államokban - aratott győzelmeivel lefékezett.

A kis népességű észak-nyugati állam összesen csak 18 delegáltat küldhet a nyár végi demokrata jelöltállító konvencióra, Clinton és Obama közötti kiélezett küzdelmében azonban minden győzelem számít. Wyoming lakossága az ódivatúbb helyi jelölőgyűléseken (caucus) nyilvánított véleményt a jelöltaspiránsokról.

Azokban az államokban, ahol caucust rendeznek, a szenvedélyesebb támogató tábort maga mögött tudó, a változás jelszavával hirdető Obama rendre jobban szerepel. A tapasztalatát hangsúlyozó Hillary pénteken még Wyomingban kampányolt, előző nap pedig férje, Bill Clinton volt elnök és lányuk, Chelsea is megfordult az egyébként döntően republikánus érzületű szövetségi államban.

A volt first lady annak ellenére elutazott a viszonylag kis súlyú - jelentős területű, de legritkábban lakott, félmilliós népességű - államba, hogy kampányának erőfeszítéseit korábban a nagy népességű államokra összpontosította. A demokrata versengésre irányuló fokozott figyelem kiemelkedő választói részvételt eredményezett: a felmérések szerint sok első szavazó voksolt, és sok olyan idősebb demokrata is szavazott, aki korábban soha nem vett részt a jelölőgyűléseken.

Az ABC hírtelevízió számítása szerint Barack Obama eddig 1577, Hillary Clinton pedig 1467 küldöttet gyűjtött össze az augusztusi denveri demokrata pártkongresszusra, amelyen hivatalosan megválasztják a párt elnökjelöltjét. A jelöltséghez 2025 küldött szavazatára van szükség, ennyit az előválasztási időszak végéig már valószínűleg egyik aspiráns sem lesz képes összegyűjteni.

A demokrata jelöltségért évtizedek óta nem volt ennyire szoros a verseny, amit részben az magyaráz, hogy különlegesek a pályázók: soha nem volt még ekkora esélye, hogy egy nő vagy egy fekete legyen az amerikai elnök.

Az előválasztási versenyfutás következő jelentősebb fordulóját a 188 küldöttet adó Pennsylvaniában rendezik meg április 22-én. Előtte, jövő kedden a jelentős fekete népességű Mississippiben lesz előválasztás, amelyen Obama győzelmét jósolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.