160 ezer dollárnyi költség

Nepáli leprások a Csomolungmára készülnek

Nepáli leprások egy csoportja arra készül, hogy megmássza a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát (Mount Everest).

2010.04.22 17:02MTI

Kísérletük célja, hogy megváltoztassák a manapság is megbélyegzettséget jelentő betegség megítélését - jelentette be csütörtökön az expedíció szervezője. Körülbelül 160 ezer leprás él Nepálban, ahol a kór kialakulását övező babonák miatt gyakran üldözik a betegeket. Egyesek úgy tartják, hogy a lepra az előző életben elkövetett rossz cselekedetek büntetése.

"Az expedíció célja, hogy külföldön és Nepálban is ráirányítsa a figyelmet arra a tényre, hogy a lepra még mindig járványszerű megbetegedés az országban és sok betegnek hosszú távú gondozásra van szüksége"- mondta Kumár Szah, a hegymászótúra szervezője.

"A következő üzenetet akarjuk küldeni: még a fogyatékkal élő emberek is megmászhatnak hegyeket" - tette hozzá.

Tizenöt leprás kezdett edzeni az expedícióra, de végül csak ötöt választottak ki arra, hogy 2011 nyarán megmássza a Csomolungmát. A READ Nepál, egy leprásokkal foglalkozó civil szervezet, 160 ezer dollárt (csaknem 32 millió forintot) akar összegyűjteni az expedícióra, amelyet Lhakpa Norbu Serpa hegymászó fog vezetni, aki már négyszer feljutott a 8848 méter magas Csomolungma csúcsára. A baktérium okozta lepra fertőző betegség, kialakulásának a nyomor és a higiénia hiánya különösen kedvez.

A világon jelenleg 1,5 millió leprást tartanak nyilván. A betegség első látható tünete, hogy a bőrön érzéketlen foltok jelennek meg. Később a kór megtámadja az idegeket, a nyálkahártyát és a szemet, a károsodások felerősödnek, és a végtagok érzékenységének progresszív elvesztése súlyos fogyatékosságokat okozhat. Nepál nagyot lépett előre a betegség elleni harcban.

Januárban a kormány közölte, hogy a leprások 10 000 lakosra számított aránya 1 alá esett. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rögzített küszöb, amelynek elérése után egy ország bejelentheti, hogy felszámolta a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.