2000 éves holttestben mutatták ki a kórt

Megtalálták a világ legidősebb leprását!

Lepra nyomaira bukkantak egy csaknem kétezer éves sírban fekvő férfi holttestében Jeruzsálemben.

2009.12.16 14:13MTI

Ez a legrégebbi ismert leprás eset, amelyet modern laborvizsgálatokkal kimutattak, és ez az első alkalom, hogy a modern időszámítás szerinti első évszázadból származó sírt molekuláris eszközökkel vizsgáltak meg. Carney Matheson, a kutatócsoport vezetője és a kanadai Lakehead Egyetem munkatársa szerint a férfi a leprán kívül tuberkulózisban is szenvedett. A kriptában fekvő többi holttesten is azonosították a tbc-t.

A kutatók DNS-vizsgálatokat is végeznek, hogy fényt derítsenek az elhunytak közti rokoni szálakra. Matheson kiemelte: a leletek sokban hozzájárulnak a tuberkulózis és a lepra ókori térbeli és időbeli elterjedésének megértéséhez. A molekuláris archeológia a jövőben is jelentősen hozzájárulhat az ókori betegségek vizsgálatához.

A sírban egy halotti lepel maradványait is megtalálták a régészek. A több kamrából álló, kőbe vésett kripta a Hinnóm-völgy egyik temetőjében található. Ez a terület már a Bibliában is - Máté evangéliumában - vérmezőként, csatatérként szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.