Tichilesti a leprafalu

Beijedt a rendőr a leprás kisujjától

Még mindig élnek leprások Európa utolsó lepratelepén, Tichilestien. Habár közel harminc év telt el az utolsó diagnosztizált eset óta, szakértők szerint a kór még mindig támadhat.

2010.02.12 20:00manna.ro

A Tulcea megyei lepraterepen húsz érintett él, többségük hosszú évtizedek óta. Nem mondhatók pácienseknek: az itt élők a fantomfalu polgárai, ide szól az állandó lakcímük is. Betegségük nyomait ugyan még sokan viselik (többen elvesztették végtagjaikat, látásukat, bőrükön ott a mycobacterium laprae által okozott, TBC-hez hasonló fertőzés nyoma), de gyakorlatilag gyógyultnak vannak nyilvánítva.

A “leprafalut” azonban nem hagyják el: a környékbeliek rettegnek a Tichilesti-i lakóktól, nincs esélyük a beilleszkedésre. A legidősebb ápolt 85 éves, betegségét először 67 évvel ezelőtt, 18 éves korában diagnosztizálták. Costica Serban azóta a lepratelep lakója. “Eleinte úgy tudtam, a leprásokat bezárják egy házba, és az ablakon át etetik őket, utcára lépniük, emberekkel érintkezniük tilos. Itt azonban nem egy házba, hanem a faluba zártak be minket, egymás között szabadon érintkezhettünk. Én szerettem volna elmenni innen, miután harmincéves korom körül gyógyultnak nyilvánítottak. De a kór hamar visszatért, én is visszajutottam Tichilestibe, innen nem nagyon van kiút” – számol be beletörődően sorsáról az idős férfi.

A teljes élethez való jogáról azonban nem mondott le, feleségül vette az egyik itt élő nőt, közös gyermekük született, aki egészséges ugyan, de idős szüleivel szintén a telepen él. A telepen él a 82 éves Ifima Dumitru is, aki 15 éves kora óta küzd a kórral. Végtagjait, szemöldökét elvesztette, de a mögötte lévő élet szintén teljes: ő is egy itt élő beteggel kötött házasságot, és évtizedekig éltek együtt, a férfi öt évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig. Ifima szintén megpróbált elköltözni a telepről, de az első kísérlete kudarcot vallott: a személyi igazolványának cseréjét intéző rendőr azzal kezdte az adatfelvételét “Maga onnan jön, ahol leesik az emberek ujja?” Ifima értette a kérdés jelentőségét és visszamenekült oda, ahol közel hetven évet élt a világtól elbújva.

Leprás megbetegedéseket Európa szerte fedeznek fel évről-évre, de a fertőzés ma már jól kezelhető, intenzív gyógyszerezés mellett maximum tíz év alatt gyógyultnak nyilvánítható az érintett. Az európai országokban otthon kezelik a fertőzötteket. Romániában, ahol a XX. Század végéig fordultak elő ilyen megbetegedések, azonban fenntartják a gyógyító és rehabilitációs központot, az idén plusz támogatást is ígért az intézménynek az Egészségügyi Minisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.